Długie jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają spędzaniu chwil w domowym zaciszu w gronie rodziny oraz przyjaciół. Ważnym elementem budującym atmosferę takich spotkań jest to, co znajdzie się na stole. Szukasz pomysłu na dania, które oddadzą klimat tej pory roku, a do tego zachwycą podniebienia oraz oczy twoich gości? Mamy sprawdzone propozycje!

Sezonowo, smacznie i ciekawie

Listopad i grudzień to miesiące, w których spotkania z bliskimi nabierają szczególnego charakteru. Chętnie oddajemy się wówczas długim rozmowom w ciepłym, przytulnym otoczeniu. Świetnym uzupełnieniem wspólnie spędzanego czasu i miłej atmosfery będą rozgrzewające, smaczne, pachnące i jednocześnie unikatowe przysmaki.

Przedstawiamy wyjątkowe przepisy polecane przez szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Pawła Chabasińskiego, które pozwolą ci zrobić wrażenie na gościach. Możesz wykorzystać je zarówno na potrzeby zwykłego spotkania, jak i specjalnej, przypadającej na jesień okazji typu urodziny, imieniny czy rocznica. Jest coś na słono i na słodko, a w roli głównej gęsina, dynia, orzechy, gruszki i… kasztany.

SAŁATKA Z PIECZONYCH KASZTANÓW Z DYNIĄ

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Pieczenie dyni i kasztanów
  2. Przygotowanie sosu
  3. Składanie sałatki

FILET Z GĘSI NA PURÉEZ BATATÓW

Składniki:

Filet z gęsi

Purée z batatów

Przygotowanie:

Filet z gęsi

  1. Przygotowanie filetu:
  2. Smażenie:
  3. Odpoczynek:

Puree z batatów

  1. Gotowanie batatów:
  2. Przygotowanie purée:

Podanie:

  1. Na talerzu rozłóż porcję purée z batatów.
  2. Na wierzchu ułóż pokrojony filet z gęsi.
  3. Możesz udekorować danie świeżymi ziołami, np. rozmarynem lub tymiankiem.

PIECZONE GRUSZKI Z MIODEM

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie gruszek:
  2. Pieczenie gruszek:
  3. Przygotowanie kremu mascarpone:
  4. Podanie: