Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki. 

Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu. 

Uczta dla wegetarian

Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast  tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.

A co z miłośnikami mięsa? 

Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.

Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.

Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan

2 łyżki pasty Tahini Premium OF

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 opakowanie gotowego chlebka pita

400 g cieciorki konserwowej

1 cebula pokrojona w kostkę

Sok z 1 limonki 

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Pieprz czarny do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
  3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.

Frytki a’la belgijskie

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 minut 

Pozom ostrości: 2

Składniki:

3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 

2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia

1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)

2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody

1 l oleju do smażenia 

2 łyżki majonezu 

50 g tartego sera pecorino 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1×1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. 
  2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
  3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
  5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.

Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką

Ilość porcji: 4

Czas: 10 minut 

Poziom ostrości: 2

Składniki: 

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia 

300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki 

4 łyżki mąki kukurydzianej 

1/2 limonka

1 łyżka pokrojonej dymki

500 ml oleju do smażenia 

Marynata: 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 

1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia 

1 jajko

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut. 
  2. Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
  3. Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką. 

Łódeczki ziemniaczane

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 minut 

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 saszetki Pasty miso House of Asia

100 g Sosu tonkatsu House of Asia

500 g ziemniaków 

100 g masła 

1/2 łyżeczki płatków chili 

Olej do smażenia 

2 łyżki posiekanej kolendry 

2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka). 
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość. 
  3. Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem. 

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Ilość porcji: 4

Czas: 5 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

170 g Pulpy z marakui QF

1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)

100 g Pulpy z mango Alphonso QF

30 g soku z limonki 

10 g cukru 

2 świeże marakuje do dekoracji 

Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj. 
  2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują. 

TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.

Pina Colada z mleczkiem kokosowym

Ilość porcji: 4

Czas: 5 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

200 ml Wody kokosowej z witaminą C QF

200 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia

40 ml Soku z limonki House of Asia

500 ml soku z ananasa 

Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w dzbanku wszystkie składniki koktajlu, a następnie rozlej do szklanek z lodem.

TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml Malibu.

Sałatka z mango i krewetkami

Ilość porcji: 1

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 

4 pomidorki cherry

2 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki 

1 sałata rzymska baby 

6 oczyszczonych krewetek 16/20 

1 łyżka pokrojonej kolendry 

5 g mielonych orzeszków ziemnych

1/2 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki

Sos: 

2 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food

1 łyżeczka Musztardy dijon Maille

2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia 

1 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki. 
  2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. 
  3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
  4.  

Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango

Ilość porcji: 2 

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 0

Składniki: 

100 g Mango chutney House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia

100 g Panierki panko House of Asia

12 skrzydełek z kurczaka 

1 jajko 

1 łyżka pokrojonej zielonej dymki 

1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania: 

  1. Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek. 
  2. Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym i ostrygowym.  
  3. Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.

Spring Rolls z tofu i warzywami

Ilość porcji: 1

Czas: 10

Poziom ostrości: 0

Składniki:

6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajonek House of Asia 

1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai

150 g tofu

6 małych liści sałaty (np. lodowej)

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka

1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki

1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki

1/2 ogórka pokrojonego w słupki

Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty 

1 ½ łyżki oliwy z oliwek

Kilka gałązek kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj cebulę w sosie sojowym.
  2. Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor.
  3. Na papierze układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
  4. Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach.
  5. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: 1

Składniki:

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF

4 Wrapy pszenne Casa de Mexico 

3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

3 łyżki wody

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
  2. Pokrój warzywa w drobne paski. 
  3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą. 
  5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli. 
  6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. 
  7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.