Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.
Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.
Uczta dla wegetarian
Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.
A co z miłośnikami mięsa?
Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.
Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
Ilość porcji: 4
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
2 łyżki pasty Tahini Premium OF
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie gotowego chlebka pita
400 g cieciorki konserwowej
1 cebula pokrojona w kostkę
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Pieprz czarny do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Frytki a’la belgijskie
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Pozom ostrości: 2
Składniki:
3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
1 l oleju do smażenia
2 łyżki majonezu
50 g tartego sera pecorino
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 limonka
1 łyżka pokrojonej dymki
500 ml oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1 jajko
Sposób przygotowania:
Łódeczki ziemniaczane
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 saszetki Pasty miso House of Asia
100 g Sosu tonkatsu House of Asia
500 g ziemniaków
100 g masła
1/2 łyżeczki płatków chili
Olej do smażenia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Mango margarita z marakują i sokiem z limonki
Ilość porcji: 4
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
170 g Pulpy z marakui QF
1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)
100 g Pulpy z mango Alphonso QF
30 g soku z limonki
10 g cukru
2 świeże marakuje do dekoracji
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.
Pina Colada z mleczkiem kokosowym
Ilość porcji: 4
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
200 ml Wody kokosowej z witaminą C QF
200 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
40 ml Soku z limonki House of Asia
500 ml soku z ananasa
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml Malibu.
Sałatka z mango i krewetkami
Ilość porcji: 1
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
4 pomidorki cherry
2 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki
1 sałata rzymska baby
6 oczyszczonych krewetek 16/20
1 łyżka pokrojonej kolendry
5 g mielonych orzeszków ziemnych
1/2 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki
Sos:
2 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food
1 łyżeczka Musztardy dijon Maille
2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
1 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango
Ilość porcji: 2
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
100 g Mango chutney House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia
100 g Panierki panko House of Asia
12 skrzydełek z kurczaka
1 jajko
1 łyżka pokrojonej zielonej dymki
1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Spring Rolls z tofu i warzywami
Ilość porcji: 1
Czas: 10
Poziom ostrości: 0
Składniki:
6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajonek House of Asia
1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
150 g tofu
6 małych liści sałaty (np. lodowej)
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki
1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki
1/2 ogórka pokrojonego w słupki
Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI
Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico
3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania: