W jaki sposób cieszyć się piękną cerą przez cały rok? Istotne znaczenie odgrywa dieta i to, jakie składniki dostarczamy naszemu organizmowi. To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. A co jeść, aby cieszyć się piękną cerą? Odpowiedzią jest orientalna kuchnia Azjatów, która ma dla nas wiele propozycji.
Dlaczego Azjatki mają piękną cerę?
Wiele Azjatek mimo upływu lat podziwianych jest za nieskazitelny wygląd. I nie można się temu dziwić, bowiem wykorzystywanie w diecie produktów azjatyckich ma pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Dlatego dziś przedstawiamy kilka przykładów składników, które warto dodać do swojej diety.
Imbir.
Powszechnie używany w kuchni azjatyckiej – ma wiele cennych właściwości. Znany od 2500 lat w różnych częściach globu. Imbir ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające jest ceniony na całym świecie. Jest również przydatny w kontrolowaniu procesu starzenia. Imbir przede wszystkim przyspiesza spalanie tłuszczu, a także pomaga w walce z cellulitem. Warto więc postawić na dania z imbirem przed wakacjami, gdy szczególnie zależy nam na zgrabnej sylwetce.
Imbir pomaga też w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, ponieważ ma działanie moczopędne. Odpowiada także za polepszenie krążenia krwi i wpływa odżywczo na tkanki. Imbir można spożywać jako dodatek do potraw lub element dań, np. sushi.
Algi, czyli nori, kombu i wakame.
Algi, inaczej glony, są polecane dla wszystkich osób, które pragną mieć zdrową i piękną skórę. Są doskonałym rozwiązaniem dla cery dojrzałej, ponieważ posiadają właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry. Dieta zawierająca algi jest polecana dla osób, które uprawiają dużo sportu, żyją w nieustannym stresie, czy dużych miastach i są narażone na zanieczyszczenia powietrza.
Najpopularniejszymi glonami są wakame i nori, które zawierają więcej wapnia niż mleko, a także są bogate w witaminy z grupy B. Chronią przed działaniem wolnych rodników. Podobnie, jak imbir – zmniejszają cellulit. Świetnie wpływają na regenerację naskórka, a także nawodnienie skóry. Algi można nie tylko spożywać. Doskonale sprawdzą się jako składnik maseczek. Wystarczy przygotować mąkę pszenną, jogurt i sproszkowane algi. Po wymieszaniu tworzą gotową maseczkę.
Grzyby shiitake, mun i biały fungus.
Azjatyckie grzyby od lat stanowią ważny element naszej diety, a obecnie znajdują zastosowanie jako składnik kosmetyków. Dlaczego? Z powodu swoich właściwości przeciwstarzeniowych. Posiadają one właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Np. grzyby shiitake są doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych: selenu, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, manganu, oraz witamin z grupy B.
Jakie jeszcze są właściwości grzybów azjatyckich? Przede wszystkim ujędrniają włókna, chronią kolagen, wzmacniają tkankę łączną i spowalniają procesy starzenia. Grzyby zapobiegają także powstawaniu zmarszczek. Natomiast grzyby biały fungus są bogate w błonnik, który reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia.
Sezam biały i czarny.
Sezam jest bardzo istotnym składnikiem, który wpływa na odżywienie całego organizmu, a co za tym idzie także na cerę. Zawiera przeciwutleniacze, wapń, ale również substancje przeciwzapalne. Jeśli prowadzimy intensywny i stresujący tryb życia, warto w szczególności sięgnąć po czarny sezam, który stanowi doskonały “lek” dla zapracowanych kobiet. Co ciekawe, można go wprowadzić zarówno do swojej diety, ale też do rytuałów kosmetycznych. Przykładem można być prosta maseczka, która zawiera świeżo zmielony sezam, połączony z miodem lub jogurtem naturalnym.
Mleczko kokosowe.
Kolejnym składnikiem, który znajdziemy w diecie Azjatek jest mleczko kokosowe. Kokos dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym pomaga chronić komórki skóry przed wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia. Ponadto zawarte w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej, co przyczynia się do jędrności i elastyczności skóry.
Ekspertka House of Asia – dietetyczka Aneta Korzeniecka wyjaśnia, dlaczego warto dodać do swojej codziennej diety produkty azjatyckie.
– Azjatyckie potrawy posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, lecz poszczególne składniki dań wpływają również pozytywnie na naszą urodę. Nie dziwi zatem fakt, że kuchnia azjatycka zyskuje na popularności. U podstawy azjatyckiej piramidy żywieniowej znajdują się pokarmy, które zaleca się jeść codziennie: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, zioła i przyprawy. Dzięki tej kompozycji składników dostarczamy naszemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, a także przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – podsumowuje ekspertka.
Zastanawiacie się, od czego zacząć? Wypróbujcie zatem przepisy na sałatkę i zupę, które często goszczą na stołach Azjatów.
Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem
Składniki:
10 g Wodorostów wakame House of Asia
30 g Panierki panko House of Asia
1 łyżka Sezamu białego House of Asia
1 duża obrana marchewka
1 zielony ogórek
1/3 białej rzodkwi
1 pęczek rzodkiewek
4 jajka
3 łyżki mąki kokosowej
30 g płatków orkiszowych
1 czerwona cykoria
Dressing:
1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru
2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
70 ml oleju
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru kokosowego
Sposób przygotowania:
Zupa z miso i wodorostów wakame
Składniki;
6 Grzybów Shiitake House of Asia
4 saszetki Pasty Miso House of Asia
110 g Makaronu Ramen House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
10 g Wodorostów wakame House of Asia
1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki drobno pokrojone
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru drobno pokrojony
1 opakowanie tofu pokrojone w kostkę
1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
2 łyżeczki oleju do smażenia
500 ml wody
Szczypior do ozdoby
Sposób przygotowania:
Błyskawiczna zupa Tom Yum z tofu
2 porcje
Czas: 10 minut
Składniki:
60 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
3 łyżeczki Pasty Tom Yum House of Asia
1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
1 łyżka Soku z limonki House of Asia
6 szt. Grzybów słomkowych House of Asia
½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
8 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
150 g tofu
Sposób przygotowania: