Boże Narodzenie to czas, kiedy kuchnia zamienia się w centrum dowodzenia, a stoły uginają się pod ciężarem tradycyjnych potraw. Ale co powiesz na mały kulinarny eksperyment w tym roku? Zamiast trzymać się wyłącznie naszych polskich tradycji, może warto spojrzeć na to, co gotują na święta nasi europejscy sąsiedzi? W Katalonii, w słonecznej Hiszpanii, jednym z ulubionych dań świątecznych są canelons – kremowe rurki makaronu nadziewane mięsnym farszem, oblane aksamitnym beszamelem i zapieczone na złoto.
Brzmi pysznie? To dopiero początek! Pokażemy Ci, jak przygotować canelons a la catalana, korzystając z przepisu szefa kuchni Dwór Korona Karkonoszy. Jego zdaniem święta to czas, kiedy warto eksperymentować w kuchni, jednocześnie szanując tradycję. Canelons łączą w sobie ducha świątecznego obiadu z kreatywnością – to danie, które zaskakuje i zachwyca jednocześnie.
Canelons mają swoje korzenie w kuchni włoskiej, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę bliskość Katalonii i Włoch. Jednak katalońska wersja różni się od włoskiego oryginału – bogaty farsz z trzech rodzajów mięsa (wieprzowina, wołowina i kurczak) oraz dodatek foie gras nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.
– To nie jest zwykłe cannelloni. Wersja katalońska to ukłon w stronę tradycji świątecznego stołu – bogata, aromatyczna i pełna smaku. – dodaje szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki:
Na caneloni:
Na beszamel:
Przygotowanie:
Dodaj do tego kieliszek wytrawnego wina i masz gotowy przepis na świąteczną kolację, która zachwyci Twoich bliskich i przeniesie na chwilę kubki smakowe do słonecznej Katalonii. Przygotuj canelons według przepisu szefa kuchni Dwór Korona Karkonoszy, a Twoje święta zyskają niepowtarzalny charakter.