14 lutego to świetna okazja, aby przygotować deser dla ukochanej osoby. Jednym ze składników słodkich potraw jest mleczko kokosowe, które jest widoczne na sklepowych półkach, ale wiele osób ciągle zastanawia się jak i do czego je wykorzystać. Sprawdźcie jakie są rodzaje mleczka kokosowego oraz jakie desery można z niego przygotować, aby oczarować drugą osobę w nadchodzące Walentynki.
Jakie są rodzaje mleczka kokosowego?
Mleczka kokosowe różnią się między sobą przede wszystkim zawartością tłuszczu. O tym jakie rodzaje produktów są dostępne na rynku opowie dietetyk kliniczny firmy De Care – Monika Wodyczko.
– W sklepach znajdziemy mleczko kokosowe o niskiej zawartości tłuszczu, od 5 do 7 procent. Posiada ono płynną konsystencję i delikatny, kokosowy smak. To idealny dodatek do kawy, koktajli, musli i zup. Polecane jest także jako składnik naleśników, owsianek i puddingów. Kolejne mleczko kokosowe to takie o średniej zawartości tłuszczu, od 12 do 14 procent. Ten rodzaj mleczka jest wykorzystywany do popularnych dań curry, do deserów i jako składnik sosów, ciast lub polew do lodów. Możemy nim zastąpić klasyczną śmietankę. Następne dostępne na rynku mleczko posiada wysoką zwartość tłuszczu, nawet do 22 procent. Takie produkty składają się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Do czego stosować mleczko kokosowe o tak wysokiej zawartości tłuszczu? Przede wszystkim do curry, tajskich zup, a także deserów. Szczególną zaletą takiego produktu jest fakt, że można je łatwo ubić na bitą śmietanę, a także przygotować na jego bazie np. kokosowy tort. Z kolei na prawdziwych fanów kokosowych smaków czekają mleczka kokosowe zwane inaczej kremami, które mają ponad 22 procent tłuszczu. Polecane są głównie do ubijania, przekładania ciast, przygotowywania lodów czy wegańskiego ptasiego mleczka. Co istotne – bez obawy można je wykorzystać nawet, gdy zmagamy się z przypadłościami zdrowotnymi typu nietolerancja laktozy, problemy z jelitami czy choroba wrzodowa żołądka. Produkt ten nie powinien negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie czy zdrowie. Co więcej mleczka kokosowe, jako że są roślinnym produktem, są dobrą alternatywą dla mleka i śmietany z mleka krowiego, dla osób na diecie wegańskiej, osób z alergią na białka mleka oraz nietolerancją laktozy.
Mleczko zatem idealnie nada się zarówno do codziennych dań, ale także do menu walentynkowego!
Przedstawiamy Wam parę przepisów na desery z wykorzystaniem mleczka kokosowego, sprawdźcie je w domu i zaskoczcie swoich bliskich.
Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Panna Cotta z pulpą mango i waniliową nutą
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
Kokosowe smoothie z malinami i bananem
Liczba porcji: 2 porcje
Czas: 5 minut
Składniki:
200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
200 g malin i kilka do dekoracji
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kokosowy deser z pulpą mango i kruszonką
Liczba porcji: 4 porcje
Czas: 30 minut
Składniki:
200 ml Pulpy z mango QF
400 g Kremu kokosowego do ubijania Kara
50 g cukru pudru
Skórka z limonki
Świeże sezonowe owoce do dekoracji
Kruszonka:
15 g Pasty miso House of Asa
100 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru
Sposób przygotowania: