Grillowanie głównie kojarzy nam się z soczystymi kawałkami mięsa. Chcemy jednak zwrócić uwagę, że nieodłącznym elementem dań z grilla są sałatki. I choć kochamy klasyczne smaki, podczas przygotowywania ich często dajemy upust swojej fantazji. Mając do dyspozycji całą gamę świeżych warzyw i owoców, spektrum możliwości wydaje się nieograniczone. Wzbogacając je oryginalnymi przyprawami i orientalnymi dodatkami, jesteśmy w stanie w kilka minut przenieść nasze kubki smakowe w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.
Przepis na idealną sałatkę jest prosty. Użyj świeżych warzyw i owoców, posyp prażonymi orzechami lub pestkami, całość wymieszaj z ulubionym sosem i gotowe. Ponieważ ostatni element tej operacji przysparza nam najwięcej problemów, z pomocą przychodzą gotowe sosy i marynaty, które mogą dodać naszej sałatce kolejną interesującą warstwę smaku.
Sos do sałatki powinien być jednocześnie odpowiednio ostry, kwaśny, słony i słodki. Świeże warzywa i owoce doskonale komponują się z kremową konsystencją masła orzechowego, wyrazistym smakiem imbiru i sosu sojowego, kwasowością octu ryżowego oraz chrupkością sezamu. To wszystko można znaleźć w gotowych sosach Ros Thai Thai. W sałatkach z grillowanym kurczakiem idealnie sprawdzi się tajski sos orzechowy Satay, z kolei ze smakiem owoców morza doskonale koresponduje słodko-kwaśny sos śliwkowy.
Dla wielbicieli bardziej tradycyjnych smaków idealną bazę dressingów do sałatek stanowi oryginalna musztarda Dijon Maille. Z soczystymi warzywami doskonale komponuje się zarówno delikatna musztarda miodowa, jak i bardziej wyrazista musztarda starofrancuska. Wystarczy wymieszać ją z dobrej jakości oliwą z oliwek oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy dressing powinien mieć konsystencję rzadszą od majonezu, tak jak w poniższym przepisie.
Warzywa grillowane w sosie musztardowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego krojonego
1 papryka żółta
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona cebula
1 papryka czerwona
100 g sera feta
3 łyżki szczypiorku
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili
1 łyżka Musztardy miodowej dijon
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Kolejną ciekawą opcją sałatki z grillowanymi warzywami jest przyrządzenie jej w wersji słodko-ostrej:
Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
5-6 Papryk pepperoni żółtych baby
100 g Sosu do spring rolls i sajgonek
10 Greckich olbrzymich zielonych oliwek
1 cebula czerwona
1 bakłażan
1 papryka zielona
100 g ulubionego mixu sałat
2 pomidory
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
2 łyżki Pasty z czosnku
2 łyżki Sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Smak soczystego steku jest nie do podrobienia. Odpowiednio przyrządzony jest największym rarytasem dla każdego miłośnika wołowiny. I choć stanowi bogate źródło białka, żelaza i witamin, to zbyt często spożywany może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steku może być kalafior. Odpowiednio doprawiony oczaruje niejednego mięsożercę!
Łagodny smak kalafiora z pewnością wzmocni typowa koreańska marynata bulgogi gochujang, która jest uwielbiana nie tylko przez mieszkańców Korei. Smak papryczek chili, połączony z wyrazistą nutą słodyczy jest uzależniający, zwłaszcza dla osób chcących podkręcić swój metabolizm. Bogactwo kapsaicyny przyspiesza bowiem spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.
Grillowane steki z kalafiora, podane z dodatkiem ulubionej sałatki, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale także w pełni pożywne i sycące danie główne. Co istotne, przyrządzenie tego dania nie jest skomplikowane:
Grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
1 średni kalafior
Ulubiony mix sałat
Sos:
1/2 łyżeczki Pasty z chili
100 ml Pulpy z mango
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki posiekanej kolendry
2 łyżki soku z limonki
Sposób przygotowania:
Innym ciekawym zamiennikiem mięsa jest kwiat bananowca, który sam w sobie smakuje bardzo neutralnie, dlatego doskonale sprawdzi się w formie grillowanej, w różnego rodzaju sałatkach. Aby kwiaty bananowca zyskały bogaty smak, należy odsączyć je z zalewy solankowej, dokładnie wypłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.
Kwiat bananowca w konsystencji przypomina karczocha.. Wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz w sałatkach. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozrywającej się konsystencji jest idealnym zamiennikiem nie tylko mięsa, ale także ryb.
Tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi smakami, intensywnymi aromatami oraz ciekawą strukturą, polecamy przygotowanie sałatki z grillowanym kwiatem bananowca, serem halloumi oraz świeżą papryką, cebulą, cukinią i bakłażanem. Przepis zamieszczamy poniżej:
Sałatka z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom
3 łyżki Pesto genovese
100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry
1 papryka czerwona
1 cebula przekrojona na ćwiartki
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku
2 łyżki Musztardy miodowej Dijon
3 łyżki Sosu sojowego jasnego
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Na koniec klasyk – ziemniak, ale grillowany i podany w doborowym towarzystwie sosu tzatziki. Polecamy wszystkim miłośnikom dań z rusztu.
Grillowany ziemniak w sosie tzatziki
4 porcje
Czas: 50 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki
4 ziemniaki grillowe
100 g twarożku
1 średni obrany ogórek bez miąższu
3-4 rzodkiewki
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: