Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster wynika, że 96% Polaków lubi najpopularniejsze włoskie danie. Co więcej, ponad dwie trzecie osób sięga po nie w domu*. Wygląda na to, że niemal wszyscy uwielbiamy ten okrągły placek z aromatycznymi składnikami na górze i ciągnącym się serem. Pizzę, bo o niej mowa, możemy przygotować, wykorzystując w tym celu wszystkie dodatki, które lubimy najbardziej. Co więcej, ta w gruncie rzeczy prosta i niewymagająca potrawa, potrafi zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jeśli dotychczas wybierałeś się do włoskiej restauracji, aby zjeść pizzę idealną, to właśnie nadszedł moment, aby przypomnieć sobie jej ulubione warianty i samodzielnie przygotować w domu. Zapomnij też o pizzy na dowóz. Przecież każdy wie, że najlepiej smakuje, kiedy jest wyjęta prosto z pieca, a w jej smaku nie wyczujesz zapachu kartonowego pudełka. Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tylko tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz.
Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami, tworząc mniej oczywiste kompozycje, które zachwycą twoich domowników i gości.
Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem ogromnej ilości składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Po pierwsze, mnóstwo w nich chemii, po drugie – smakiem nigdy nie dorównają produktom z wyższej półki.
Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete.
Ogromne znaczenie w przypadku pieca do pizzy ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. – Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku. – zapewnia Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.
Wybierając urządzenie do domowego pieczenia pizzy warto zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę pieczenia, ale również na dodatkowe jego funkcje. „Timer 30 min., płyta o średnicy 33 cm oraz wysoka temperatura pieczenia – wynosząca aż 400ºC, umożliwia nie tylko pieczenie, ale także odgrzewanie i podgrzewanie innych dań.” – podsumowuje przedstawiciel marki Ariete.
Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza jest smaczna i dobrze sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!
Te nieoczywiste dodatki – jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek – mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeśli chcesz serwować domową pizzę dzieciom, możesz przygotować wariant na słodko. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.
Brakuje ci pomysłu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na prostą i nietuzinkową pizzę, którą bez problemu przygotujesz w domu!
Pizza bianca z borowikami i kurkami
Ciasto:
Biały sos:
Dodatki:
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasto rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.
Pizza z serem pleśniowym i gruszkami
Ciasto:
Dodatki:
Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do piec do pizzy. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Pizza na słodko
Ciasto:
Dodatki:
Owoce kroimy na mniejsze części. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz wanilią i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rozwałkowanego ciasta. Na górę wykładamy owoce i wsadzamy do pieca. Po wyjęciu pizzę możemy polać syropem klonowym albo przygotować domowy sos czekoladowy.
*https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art1494971-dzien-pizzy-siega-po-nia-96-proc-polakow