8 marca to wyjątkowa data w polskim kalendarzu. Dzień Kobiet jest świętem, które niezależnie od okoliczności, zawsze obchodzone było z odpowiednimi honorami. I choć część kobiet czeka na symbolicznego kwiatka, nadal doceniają niespodzianki. Co jak co, ale aktywność mężczyzny w kuchni zawsze wiąże się z pewnego rodzaju nieoczekiwanym efektem. Co zrobić, by wyczarować w kuchni tylko miłe wspomnienia?

Poranek inny niż wszystkie

Tegoroczny Dzień Kobiet wypada we wtorek. W większości domów poranek będzie więc wyglądał podobnie, jak inne – wszyscy będą biegać, starając się nie spóźnić do pracy i odwieźć na czas dzieci do szkoły czy przedszkola. Warto więc tego dnia nastawić budzik trochę wcześniej i – angażując do tego całą męską część rodziny – przygotować dla swoich kobiet szybkie, ale pożywne śniadanie, które następnie wspólnie zjemy. – Jeśli w przygotowaniu śniadania będą nam pomagały dzieci, z powodzeniem poradzą sobie np. z kanapkami. – podpowiada Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. – Zabawne kanapki z żółtym serem, ozdobione papryką, sałatą, pomidorem i ogórkiem, to najprostszy wyraz miłości i troski. Dodatkowo porcja sera spożyta rano, zapewni wszystkim optymalną dawkę energii praktycznie na cały dzień.

Świętowania ciąg dalszy

Śniadanie powinno być tylko preludium do świętowania Dnia Kobiet. Kolejną kulinarną niespodzianką może być lunch czy drugie śniadanie. Posiłki przygotowane przez ukochanego mężczyznę – męża, partnera, tatę – z pewnością będą smakować wyjątkowo. Co spakować do lunchboxa? Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem i pomarańczą (przepis podajemy pod artykułem) z pewnością pozytywnie zaskoczy niejedną kobietę i sprawi, że spojrzy na swojego mężczyznę z niekłamanym podziwem. Rada dla Panów? Zadbajcie o to, by czas Waszych kobiety zwolnił w ciągu dnia. Do „śniadaniówki”, którą kobieta otworzy w pracy, warto dołączyć osobisty liścik. Może to dobra okazja, by opisać uczucia, które nie zawsze potrafimy wyrazić na co dzień?

Konkret, czyli warzywa zapiekane pod serową pierzynką

W Dzień Kobiet każdy, nawet najmniejszy gest, z pewnością zostanie doceniony. Postawmy więc na coś, co sprawdza się zawsze i co trudno jest zepsuć. Wybierz ulubione warzywa swojej ukochanej – brokuły, kalafior, pomidorki, paprykę, pieczarki, cukinię, a nawet gotową mieszankę mrożonek. Zmieszaj dwa jajka, szklankę mleka i szklankę startego, żółtego sera oraz ulubione przyprawy i poszatkowane zioła. Zalej nimi warzywa i zapiecz w naczyniu żaroodpornym, aż uzyskasz złotą skórkę na powierzchni. Dodatkowo możesz zaserwować podpieczoną bagietkę z czosnkiem i masłem. Voila! Prościej się nie da!

Jeśli chcemy nieco podnieść sobie poprzeczkę, możemy się pokusić o przygotowanie sosu serowego, wykorzystując w tym celu serki topione. Czym się kierować przy wyborze, aby sos był apetyczny i bez grudek? Tylko prawdziwie aksamitna konsystencja serka pozwala się rozkoszować pełnią delikatnego smaku. – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. – Nasze sery powstają na bazie ściśle wyselekcjonowanego mleka. Dlatego gwarantują tak doskonałe walory smakowe. 

Liczą się intencje

Pójście z ukochaną kobietą do restauracji to łatwizna. Sztuką jest przygotować dla niej dania samodzielnie! Liczą się intencje. Dla tych, którzy sądzą, że nie posiadają żadnych kulinarnych zdolności, podpowiadamy przepis, w przypadku którego naprawdę mało co może pójść nie tak. To muffinki na ostro z żółtym serem – sprawdzą się idealnie jako śniadanie, posiłek na wynos do pracy, jak i w charakterze wieczornej przekąski w towarzystwie lampki dobrego wina. 

Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem i pomarańczą

Składniki:

– duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)

– 200 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki

– 1 pomarańcza

– ½ czerwonej cebuli

– 3 pomidorki koktajlowe

– mała garść kiełków

– pół papryczki chili

Przygotowanie: 

Sałatę poszarpać. Żółty ser i pomarańczę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w cienkie piórka. Całość wymieszać. Sałatkę posypać cienkimi plasterkami chili oraz kiełkami.

Muffinki na ostro z żółtym serem

Składniki:

– 250 g mąki pszennej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku

– 75 ml oleju

– 220 ml jogurtu naturalnego

– 2 jajka

– pół łyżeczki soli

– pieprz, papryka ostra lub chilli

– natka pietruszki i zioła prowansalskie

Dodatkowo:

– 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek

– papryka w proszku do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość wymieszać mikserem, do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!