Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków.

Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej

Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakup odpowiednich płatków.

Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.

Przepis na owsiankę z kakao i bananem

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut.

Przepis na owsiankę z nasionami

Składniki:

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.

Przepis na owsiankę z twistem, czyli jak zaskoczyć domowników

Jeśli tradycyjna owsianka wydaje się nudnym wariantem, można dodać jej lekkiego twista. W jaki sposób? Wystarczy mikser planetarny Ariete, dzięki któremu szybko przygotujemy masę z płatków owsianych, wzbogaconą o ulubione składniki. W ten sposób można przygotować wiele wspaniałych potraw, które smakiem i konsystencją w zupełności nie będą przypominały tradycyjnej owsianki.

Płatki owsiane można wykorzystać do ciast, babeczek i małych ciasteczek, a nawet wymieszać z jajkiem i usmażyć na patelni w formie omleta. To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca są przekonane do klasycznej wersji, a chciałaby zacząć jeść zdrowo i pożywnie. Wbrew pozorom nie będzie to bardzo czasochłonne zadanie. Pieczenie zwykle nie zajmuje więcej niż 20 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej, niż nagrzanie piekarnika lub patelni.

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

Przepis na owsiankę w formie omletu

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka wbić do misy miksera planetarnego Ariete i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony.