Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku. 

Jeśli Tobie także brakuje pomysłów na nietuzinkowe potrawy świąteczne, koniecznie wypróbuj nasze propozycje – doprawione szczyptą fantAZJI. Tegoroczne święta mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki zastosowaniu niezwykłych składników, które wzbogacą smak tradycyjnych potraw! Poniżej znajdziesz m.in. przepis na kaczkę – zdziwisz się przy tym, że przygotowanie tego wykwintnego dania może być tak mało skomplikowane. Polecamy także śledzie, które z azjatyckimi produktami smakują wręcz niewiarygodnie. Znajdzie się także coś dla fanów barszczu czerwonego i pierogów – tym razem w wersji z grzybami shiitake.

Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na te i inne świąteczne dania z odrobiną fantAZJI.

Wesołych i smacznych świąt!

LISTA PRZEPISÓW

Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka Pasty z chili House of Asia

3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon

2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę

8-10 filetów śledziowych Matias w solance

6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy

2 średnie szalotki pokrojone w piórka

2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

Pieprz do smaku

Woda z cytryną do namoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
  2. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).

TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

Tatar ze śledzia z jalapeno

Ilość porcji: 4

Czas:15 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico

3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę

200 g marynowanych filetów śledziowych

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 łyżka posiekanej kolendry

4 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1×1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj.
  2. Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.

Pasztet z fasoli z grzybami

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 0

Składniki:

50 g Panierki Panko House of Asia

30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku

500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 cebule drobno posiekane

3 jajka

100 g odciśniętej kiszonej kapusty

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki majeranku

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Odrobina masła do wysmarowania formy

100 g wody

Sposób przygotowania:

  1. Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
  2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
  4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.

Azjatycka Ryba po Grecku

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Pasty miso House of Asia

230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej

600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

1 mały seler

2 średnie cebule

Mąka do smażenia

Oliwa z oliwek do smażenia

Sól, pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
  2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  3. Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.

Tip: Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, najlepiej dzień wcześniej, aby potrawa nabrała smaku i sos z warzywny „przegryzł” się z rybą.

Zupa grzybowa z makaronem Mie

Ilość porcji: 4

Czas: 35 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane

1-2łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku

1 łyżka Pasty Miso House of Asia

500 ml bulionu warzywnego

1 cebula pokrojona w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz czarny do smaku

4 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski.
  2. Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  3. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.

Barszcz czerwony z grzybami shiitake

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół

2 l wody

2 kg buraków

1 średni seler

2 jabłka (najlepiej kwaśne)

2 cebule przekrojone na pół

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

10 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

2 łyżki suszonego majeranku

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
  2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.
  3. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  4. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu

buraczanego.

Pierogi z grzybami i kapustą

Ilość porcji: 6

CzasL 30 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia

1 kg kiszonej kapusty

1 marchewka

1 pietruszka

6 cebul pokrojonych w kostkę

60 ml oleju lnianego

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

Ciasto:

600 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

400 ml wrzącej wody

50 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij.
  3. Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
  5. Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
  6. Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule.
  7. Gotowe pierogi podawaj z cebulką.

Dorsz w panko ze szpinakiem

4 porcje

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku

15 g Pasty miso House of Asia

50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara

600 g filetu z dorsza

2 jajka 

100 g maki pszennej 

200 g liści szpinaku 

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 

500 ml oleju 

Sól i pieprz do smaku 

Szczypta cukru

Składniki:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 
  2. Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą.  

Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami

Ilość porcji: 4

Czas: 30 minut

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia

2 świeże piersi z kaczki

Marynata:

3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia 

2 łyżki posiekanej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek

Sos: 

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru

1 łyżka miodu 

1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)

250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 mała cebula pokrojona w kostkę 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody

Sposób przygotowania: 

  1. Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
  3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną. 
  4. Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2  

Czas: 25 minut 

Składniki:

6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 pierś z kaczki

Dymka pokrojona w słupki do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego 

1 ugotowany burak pokrojony w słupki

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

4 cm białej części pora pokrojonej w słupki

Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski

1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki

1 łyżka drobno posiekanej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek 

2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
  3. Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake

Ilość porcji: 6

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 

1 kg schabu środkowego 

2 cebule drobno pokrojone 

3 łyżki oleju 

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 

1 żółtko 

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku 

Sos: 

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. 
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut. 
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia. 
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.