Wielkanoc kojarzy się z żurkiem, białą kiełbasą i wędlinami. To czas, gdy na stołach pojawia się wiele tradycyjnych mięsnych dań, które niestety mogą być tłuste i ciężkostrawne. Warto to zmienić, gdyż jak ogólnie wiadomo ograniczenie spożycia mięsa ma wiele zalet. Podpowiemy w artykule jak przygotować pyszne bezmięsne i zarazem wyszukane dania Wielkanocne.
W tym roku Wielkanoc wypada 9 kwietnia, a więc zostało już niewiele czasu, by ułożyć menu dla całej rodziny i przygotować dania. Zatem jak mogłyby wyglądać wielkanocne potrawy w wydaniu bezmięsnym? Na pewno tak samo smaczne jak te zawierające mięso, a przy tym lekkostrawnie. Jak je przygotować? Sprawdźcie!
Żurek to tradycyjne danie wielkanocne i mało kto wyobraża sobie święta bez tej zupy. W jaki sposób przygotować żurek? Na pewno potrzebny jest dobry zakwas. Ten możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Zwyczajowo zupa jest kwaśna, przygotowana na mięsnym wywarze, a dodatkami do niej są jajka i biała kiełbasa. Jak zatem przygotować wersję bezmięsną? To bardzo proste – zamiast kiełbasy warto wykorzystać wędzone tofu, które dostarczy nam niezbędnego białka lub pieczone jabłka czy ziemniaki. Do ugotowania wywaru natomiast można wykorzystać aromatyczne grzyby shiitake i mleczko kokosowe. Danie stanie się lekkie i zyska azjatycki akcent. Sprawdźcie jeden z przepisów na żurek bez grama mięsa.
Przepis na żurek
Składniki:
200 ml Mleczka kokosowego light 10-13% Kara
30 Grzybów shiitake suszonych House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
250 ml zakwasu do żurku
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
2 jajka (które możecie zastąpić połową kostki tofu)
2 łyżki startego chrzanu
2 łyżeczki majeranku
Świeżo mielony pieprz do smaku
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.
Jajka to tradycyjne danie na polskim stole, popularne nie tylko w święta, ale przez cały rok. Najczęściej są faszerowane pieczarkami, szynką lub tuńczykiem i podawane z dużą ilością majonezu. Czas to zmienić! Sprawdźcie propozycje na jajka faszerowane i pastę jajeczną inspirowane smakami Azji.
Przepis na jajka faszerowane grzybami shiitake
Składniki:
200 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżeczka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
4 łyżki Panierki panko House of Asia
4 jajka na twardo i 1 surowe
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz czarny do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na pastę jajeczną z awokado i grzybami
Składniki:
4 łyżki Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w drobną kostkę
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 starte ząbki czosnku
1 bagietka francuska
4 jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
2 awokado odmiany Hass pokrojone w kostkę
3 łyżki majonezu
2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sól, pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka oliwy
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Co istotne, według American Heart Association jajka są korzystne dla zdrowia i mogą zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Choć rekomendowane ilości dotyczące spożycia jaj zależą od aktualnego stanu zdrowia to składniki odżywcze, które zawierają, mogą poprawić kondycję organizmu oraz uzupełnić braki w niezbędnych składnikach diety.
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez majonezu? Nie? A majonez w wersji bez jajek? Nie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście nie, to koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Majonez bez dodatku jajek:
Składniki:
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia lub jabłkowego
½ szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżeczka Musztardy Dijon Maille
2 łyżki płatków drożdżowych
½ łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki oleju ryżowego
Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania: mleko i ocet zmiksuj w robocie ok. 2 minuty, następnie dodaj pozostałe składniki (poza olejem) i miksuj kolejne ok. 6 minut. Olej wlewaj cienkim strumieniem do miksującej się masy. Gotowy majonez przełóż do słoika i odstaw do lodówki na ok 60 minut.
Polecamy również urozmaicić nieco przepis na majonez i przygotować go w niecodziennej ziołowej wersji.
Domowy majonez ziołowy
Składniki:
1 łyżka Musztardy Dijon Maille
1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
2 jajka
Szczypta cukru
Szczypta soli
Ziołowa oliwa:
300 g oleju rzepakowego
100 g pokrojonego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Warto zaskoczyć swoich gości nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole często pojawiają się ciężkostrawne sałatki. Do takich niewątpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dzięki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych gości i zaproponować im sałatkę z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis.
Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
10 małych ziemniaków
2 łodygi posiekanego selera naciowego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
4 jajka ugotowane na twardo
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Święta bez mięsa mogą być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej składników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych gości. Zachęcamy Was zatem do testowania nowych smaków i łączenia ich z dotychczas Wam znanymi – nie tylko od święta, ale i na co dzień.