Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?
Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów – spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!
Nuggetsy w panko
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Panierki panko House of Asia
4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki
500 ml oleju do smażenia
Do podania:
3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia
3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3-4 łyżki oleju
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
1/2 marchewki pokrojonej w paski
50 g kukurydzy z puszki
200 ml sosu pomidorowego
1 jajko
4 łyżki kolendry drobno pokrojonej
Sól do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku
200 g sosu pomidorowego
1 cebula pokrojona w piórka
200 g startego sera żółtego typu gouda
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Sałatka z makaronem i krewetkami
Ilości porcji: 1
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
12 krewetek Black tiger 16/20
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w słupki
1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
10 pomidorków cherry przekrojonych na pól
4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej
Sól do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
3 łyżki majonezu
Sok z 1 limonki
Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico
5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g szynki pokrojonej w paski
100 g startego sera typu gouda
100 g sosu pomidorowego
50 g kukurydzy z puszki
1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
1 jajko
Sposób przygotowania:
Tortilla z serkiem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico
15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia
100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki
50 g szpinaku świeżego
100 g serka śmietankowego
Kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania: