Początek kwietnia już niebawem. W wielu domach to sygnał do rozpoczęcia przygotowań do Wielkanocy. Co ciekawe, w ostatnim roku znacząco rośnie liczba osób, które pokochały gotowanie. Obecnie 32% Polaków deklaruje większą aktywność właśnie w kuchni*. Nic dziwnego. Chcemy, by chociaż na naszych stołach znalazły się naprawdę wyjątkowe dania. Nie trzeba jednak spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy skorzystać z dobrego przepisu. A jeżeli chcesz zaoszczędzić energię, wybierz odpowiednie urządzenia. Poniżej przedstawiamy 5 niebanalnych propozycji na wielkanocne smakołyki z jajek i nie tylko.
Na żadnym wielkanocnym stole nie może zabraknąć potraw z jajek. Najczęściej możemy je spotkać w postaci dodatku do żurku lub składnika sałatek. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć swoją rodzinę, możemy poszukać dla nich alternatywnego i równie smacznego sposobu podania. Tortilla z serem aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado lub sakiewki z ciasta francuskiego. Takie przepisy pozwolą nam odkryć nowe oblicze klasycznych „jajek”. Co więcej, przygotowanie wielkanocnych pyszności, zajmie jedynie kilka chwil.
Co warto mieć w kuchni do wielkanocnego gotowania? Dzięki wykorzystaniu blendera, błyskawicznie przyrządzimy sos do tortilli. Z kolei tarką elektryczną z łatwością zetrzemy ser potrzebny do jej podania. Unikniemy tym samym bałaganu w kuchni, a także zaoszczędzimy kolejne minuty podczas przygotowywania posiłku.
Tarka, równie pomocna okaże się w przygotowywaniu kolejnej potrawy, czyli sakiewek z ciasta francuskiego. Z jej pomocą w kilka chwil przyrządzimy farsz, który następnie będziemy musieli zawinąć w ciasto. Chrupiące sakiewki i rozpływające się w ustach nadzienie, z całą pewnością będzie pyszną odmianą na wielkanocnym stole. Natomiast samo danie będziemy mogli przygotować w międzyczasie, bez konieczności poświęcania mu kilku godzin.
Idealnym dopełnieniem posiłku będzie polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami. Delikatne mięso oraz podkreślający jego smak kremowy sos, będą prawdziwą gwiazdą naszego stołu. Perfekcyjnie skomponują się z resztą dań, a z pomocą odpowiednich sprzętów, będziemy mogli stworzyć tę wykwitną potrawę w zdecydowanie łatwiejszy i przyjemniejszy sposób.
Chociaż Wielkanoc większości z nas kojarzy się z klasycznymi mazurkami, warto wprowadzić na swój stół powiew świeżości. Warto przyrządzić dla rodziny coś nietypowego. Lekkie desery pozwolą nam w wyjątkowo smaczny i przyjemny sposób zakończyć rodzinne spotkanie i nie wywołają nadmiernej ciężkości.
Świetnym pomysłem będzie przygotowanie sernika na zimno. To wyjątkowo delikatne i pyszne ciasto z pewnością zachwyci wszystkich. Co więcej, jego przygotowanie jest banalnie proste. Wykorzystując mikser planetarny składniki wymieszamy w dosłownie kilka minut i praktycznie bez wysiłku. Równie pomocny okaże się blender 3w1, który dzięki wymiennym końcówkom umożliwia zarówno miksowanie, jak również ubijanie oraz mieszanie.
Jeśli chcemy na chwilę poczuć się jak na wakacjach we Francji, możemy przygotować klasyczne Millefeuille z truskawkami. Kruche ciasto francuskie, lekki krem oraz świeże owoce zachwycą każdego konesera deserów. Podobnie jak w przypadku sernika na zimno, również w przygotowaniu tej potrawy przyda nam się mikser planetarny. Z jego pomocą w szybki i prosty sposób będziemy mogli przygotować delikatny krem na bazie jogurtu. Co więcej, jeśli posiadamy dobrej jakości gotowe ciasto francuskie, stworzenie deseru nie powinno zająć nam dłużej niż 40 minut.
Już teraz skorzystaj z autorskich przepisów od Ariete, które sprawią, że tegoroczne święta, choć nietypowe, będą smakowały jak nigdy wcześniej.
*źródło: KRD, Centrum Prasowe, 2020 r.
Przepisy i zdjęcia: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
Potrzebny sprzęt: tarka elektryczna lub tradycyjna, grill lub patelnia grillowa
Składniki:
6 szt. placków tortilli
200 g sera aldamer
200 g kurczaka
100 g mix sałat
100 g pomidorków koktajlowy
1 szt. cebula czerwona
200 g papryki zielonej
150 g ogórka
6 szt. jajek
Sos:
2 szt. awokado
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
Kilka listków mięty i natki pietruszki
Sól, pieprz do maku
Sok z 1 limonki
Wykonanie:
Potrzebny sprzęt: tarka do sera
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
70 g oliwek czarnych
70 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Nadzienie:
150 ml śmietanki 30%
100 g sera aldamer
100 g sera pleśniowego lazur
100 g papryki zielonej
6 żółtek
Przyprawy: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia
Wykonanie:
Potrzebny sprzęt: przecierak elektryczny, mikser ręczny 3 w 1, grill lub patelnia grillowa
Składniki (4 porcje):
0,8 kg polędwicy wołowej (4 steki po 200 g)
20 g pieprzu czerwonego w ziarnie
Sól morska
Pieczone bataty:
0,7 kg batatów
40 ml oliwy z oliwek
10 g soli morskiej
Majonez aioli:
3 główki czosnku
10 g soli morskiej
4 żółtka
0,2 l oliwy z oliwek
0,2 l oleju
1 łyżka musztardy dijon
Sok z ½ cytryny
Przyprawy: sól, cukier, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny, przecierak, blender 3w1
Składniki:
850 g półtłustego białego sera
200 g herbatników
200 g masła
30 g cukru waniliowego
½ szklanki cukru
1 łyżka kakao
50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
100 ml esencji herbacianej
Polewa czekoladowa:
100 g masła
3 czubate łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny
Składniki:
2 placki ciasta francuskiego
400 g truskawek (trochę odłożyć do dekoracji)
liście bazylii
cukier puder
Krem jogurtowy:
200 ml śmietany 30%
100 g mascarpone
50 g jogurtu greckiego
1 op. cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto.