Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan

2 łyżki pasty Tahini Premium OF

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 opakowanie gotowego chlebka pita

400 g cieciorki konserwowej

1 cebula pokrojona w kostkę

Sok z 1 limonki 

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Pieprz czarny do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
  3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.






Spring Rolls z warzywami i tofu

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

100 ml Sosu do spring rollsów lub Sosu satay Ros Thai Thai

8 płatów Papieru ryżowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

200g Kiełków fasoli mung House of Asia 

3 liście sałaty np. lodowej

1 czerwona cebuli pokrojona w cienkie piórka

1 marchewka 

1 mała czerwona papryka 

1 ogórek 

100 g tofu

Kilka łyżek czerwonej kapusty 

Kilka gałązek kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę, ogórka, marchewkę i kapustę w cienkie słupki.
  2. Cebulę zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
  3. Tofu pokrój wzdłuż na plastry i usmaż je na złocisty kolor.
  4. Papier ryżowy zanurz w miseczce z wodą, połóż na desce. Układaj kolejno: sałatę, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę, kolendrę i tofu.
  5. Zwiń w rulonik o szczelnie zamkniętych na brzegach i podawaj z sosem do spring rollsów lub satay.

TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 min

Poziom trudności: 1

Składniki:

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF

4 Wrapy pszenne Casa de Mexico 

3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi

2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

3 łyżki wody

Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
  2. Pokrój warzywa w drobne paski. 
  3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą. 
  5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli. 
  6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. 
  7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu. 

Warzywa gotowane na parze 

4 porcje 

Czas: 15 minut 

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

5-6 różyczek brokułu 

5-6 różyczek kalafiora 

1 mała kapusta pak-choi 

8 zielonych fasolek szparagowych 

Sól do smaku 

Sos: 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego 

2 łyżki Sosu ostrygowego 

1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli 

½ łyżeczki Białego sezamu 

3 łyżki wody 

1 łyżka posiekanej kolendry 

2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
  2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. 
  3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

Kalafior smażony w sosie żółte curry z orzechami

Ilość porcji: 4 

Czas: 30 min

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

600 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara

1 łyżka Pasty imbirowej House of Asia lub 1 cm obranego i posiekanego korzenia imbiru

50 g Pasty curry żółtej Kanokwan

100 g ryżu jaśminowego

1 średniej wielkości kalafior

2 łyżki oleju kokosowego

1 średnia cebula pokrojona w piórka

1 małe opakowanie prażonych płatków migdałów

1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior pokrój w różyczki, zblanszuj w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut, a następnie zahartuj i osusz.
  2. Na rozgrzany wok wlej olej kokosowy i podsmaż kalafiora z cebulą, na rumiany kolor, dodaj pastę curry, pastę z imbiru i na końcu mleczko kokosowe. 
  3. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Podawaj curry z kalafiora z gorącym ryżem, posiekanym szczypiorkiem i posyp prażonymi płatkami migdałów.