Dorsz w panko ze szpinakiem

4 porcje

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

200 g Panierki panko House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara

15 g Pasty miso House of Asia

600 g filetu z dorsza

2 jajka 

100 g maki pszennej 

200 g liści szpinaku 

10 pomidorków cherry przekrojonych na pół 

500 ml oleju 

Pieprz czarny do smaku 

Szczypta cukru

Składniki:

  1. Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem. 
  2. Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. 
  3. Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.  

Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake

4 porcje 

Czas: 60 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki

100 g Panierki panko House of Asia

600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 

1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula 

5 jajek

2 łyżki posiekanej dymki

Mąka pszenna do panierowania 

Sól i pieprz do smaku

Olej do smażenia

Sos: 

200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia

200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara

  1. 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
  3. Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę. 
  5. Gotowe kotlety podawaj z sosem.

Pierś z indyka w sosie pomarańczowym

4 porcje 

Czas: 90 minut 

Poziom Trudności: 1

Składniki:

500 g pierś z indyka

2-3 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju 

Sos: 

100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara

2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia

Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy

1 cebula drobno posiekana

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka. 
  2. Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj. 
  3. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Ilość porcji: 2

Czas: 25 minut

Składniki:

100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

1 pierś z kaczki

Marynata:

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sałatka z buraków: 

1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

1 ugotowany burak

1 czerwona cebula 

2 łyżeczki miodu 

1 łyżka drobno pokrojonej kolendry 

2 łyżki oliwy z oliwek 

Kilka liści sałaty rzymskiej 

Do podania: 

3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

Liście botwinki lub innego mixu sałat

Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
  2. Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut. 
  3. Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą. 
  4. Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką. 

Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia 

8 łyżek Panierki panko House of Asia

1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 

1 cebula pokrojona w kostkę 

1 jajko

100 g masła

100 g mąki pszennej 

2 łyżki posiekanego koperku 

Olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
  2. Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.  

Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki

6 porcji 

Czas: 90 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

1 kg schabu środkowego 

2 cebule drobno pokrojone 

1 łyżka majeranku 

3 łyżki oleju 

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego  House of Asia

Pieprz czarny do smaku 

Sos: 

150 ml Sosu teriyaki House of Asia

100 ml wody 

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

  1. Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc. 
  2. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku. 
  3. Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut. 
  4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.  
  5. Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki

Składniki:

150 g Grzybów Snow fungus suszonych 

100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu

2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana 

200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry

2 cebule pokrojone w ćwiartki 

2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę

50 g jarmużu 

1 marchewka pokrojona w słupki

50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki

3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku 

1 łyżeczka majeranku 

Pieprz do smaku

3 łyżki oleju

50 ml wody 

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki. 
  2. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
  3. Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.

Szynka duszona z ananasem

4 porcje

Czas: 90 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

500 g szynki wieprzowej

1 puszka ananasa

200 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej dymki

3 łyżki mąki

Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
  2. Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu. 
  4. Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.