Mówi się, że w zdrowym ciele zdrowy duch, a człowiek jest tym, co je. Dawne powiedzenia mają odniesienie do dzisiejszej rzeczywistości, a nasza dieta ma realny wpływ na samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Im więcej uwagi poświęcimy temu, co trafia na nasze talerze, tym zdrowiej będziemy się czuć. W codziennym menu można – a nie byłoby przesadą powiedzieć, że nawet trzeba – uwzględnić produkty sezonowe. Lato to idealny czas na świeże warzywa i owoce, które są bogate w składniki odżywcze. Jak przygotować ciekawe śniadania, pożywne obiady i wspaniałe przekąski dla dzieci na piknik, które przebiją smakiem ich niezdrowe odpowiedniki? Podpowiadamy, co jeść, aby każdy posiłek zapewniał siłę i energię na cały dzień.
Zdrowa dieta to temat, który dotyka wszystkich – tak samo dorosłych, jak i dzieci. Gdyby dać wybór najmłodszym domownikom, większość pewnie zdecyduje się na niezdrowe przekąski. Dlatego to na rodzicach spoczywa odpowiedzialność za przygotowanie pełnowartościowych posiłków, które będą smaczne i apetyczne. Dzieci mają tendencję do naśladowania dorosłych. Jeśli ty jako mama czy tata, nie będziesz przykładać uwagi do tego, co jesz, twoja pociecha najprawdopodobniej przejmie złe nawyki żywieniowe.
Zdrowa dieta nie musi składać się tylko i wyłącznie z pięciu posiłków, ale czy nie lepiej zaserwować przekąski dla dzieci na piknik, które nie są paluszkami lub chrupkami, ale przysmakami przygotowanymi we własnej kuchni? Dzięki temu można wykluczyć niezdrowe składniki, a nawet stworzyć beztłuszczowe dania. Pewnie niektórzy powiedzą, że to wymaga mnóstwo czasu i wielu przygotowań. Wcale nie musi tak być! Nowoczesne urządzenia, takie jak mikser planetarny z blenderem Ariete, znacznie przyspieszają gotowanie, a po Twojej stronie pozostaje tylko wybór odpowiednich produktów.
Nie da się ukryć, że zdrowa dieta zaczyna się już na etapie wyboru odpowiednich składników. Kiedy zaczyna się sezon letni, pojawiają się warzywa, które chociaż dzisiaj można kupić w markecie przez cały rok, to latem nabierają intensywniejszego smaku i mają znacznie więcej wartości odżywczych. Już późną wiosną na straganach widać pierwsze sezonowe owoce, które kochają dzieci i dorośli. Truskawki to świetna baza do ciasta lub crumble z niewielką ilością kruszonki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski dla dzieci na piknik. Z kolei z pomidorów możemy przyrządzić pyszne, orzeźwiające gazpacho – zrób je według przepisu zamieszczonego na końcu artykułu, a zachwycisz niejedno podniebienie.
Zdrowa dieta powinna także skupiać się na eliminowaniu potraw przygotowanych z użyciem dużych ilości tłuszczu. Latem warzyw jest pod dostatkiem, zatem zamiast smażyć na maśle, lepiej ugotować je na parze. Nie tylko zachowają piękny kolor, ale nie pozbawimy ich w ten sposób wszystkich składników odżywczych. Maluchy uwielbiają słone przekąski, niestety większość z nich przygotowuje się na głębokim oleju.
Świetną alternatywą jest popcorn, a z maszyną do prażenia popcornu Ariete można przygotować go bez dodatku tłuszczu i z niewielką ilością soli. Przekąski dla dzieci na piknik mogą naprawdę trafić w gusta najmłodszych! Dorośli z kolei nabiorą energii do zabaw z maluchami, jeśli sami zjedzą coś wartościowego. Np. makaron tagliatelle z pesto, którego przyrządzenie jest naprawdę bezproblemowe (przepis znajdziesz na końcu artykułu).
Ilość cukru w gotowych produktach może zaskoczyć każdego, kto nigdy wcześniej nie czytał ich składu. Liderami w tej kategorii są producenci słodkich napojów gazowanych, w których nierzadko znajduje się kilka solidnych łyżek cukru na jeden litr płynu. Wiele takich produktów można zastąpić, przygotowując posiłki samodzielnie. Mało kto nie lubi domowych koktajli, a to także świetne przekąski dla dzieci na piknik – proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i pożywne.
Zamiast kupować gotowe desery z dodatkiem owoców, można przygotować je samodzielnie. Jogurt naturalny z ulubionymi owocami w całości lub w formie konfitury, to pomysł na wyjątkowy deser dla każdego. Jako przekąski dla dzieci na piknik rewelacyjnie sprawdzą się także racuchy jogurtowe z owocami, na które przepis zdradzamy poniżej.
Zdrowe posiłki nie muszą być monotonne i niesmaczne, możesz też bez problemu przygotować je w domu, a zyska na tym cała rodzina. Pamiętaj o podstawowych zasadach zdrowego żywienia i wdrażaj je do codziennego gotowania. Tosty zawijane w jajo (sprawdź przepis pod tekstem) to ciekawa alternatywa na podanie jajek w inny sposób niż „na miękko” czy w formie jajecznicy. Śniadania, obiady, kolacje, desery i przekąski dla dzieci na piknik – posiłki powinny być zawsze źródłem energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Jeśli wykorzystasz kuchnię do samodzielnego przygotowania potraw, zamiast kupowania gotowych produktów w marketach i zamawiania jedzenia z dostawą, będziesz mieć pewność, że wiesz, co jesz, a przy tym zaoszczędzisz sporo gotówki. Być może także zaangażujesz w to rodzinę lub przyjaciół – a nic nie zbliża bardziej, niż wspólne gotowanie.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kielicha blendera dodaj pomidory suszone, 2 ząbki czosnku, parmezan i orzeszki. Dodaj oliwę z oliwek. Całość zblenduj (zależnie od upodobań mogą być większe kawałki lub na gładką masę).
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Dodaj pesto. Lekko podsmaż, następnie dolej śmietanę. Całość zagotuj i zredukuj delikatnie sos. Dodaj ugotowany makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski i solimy płaską łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie miksujemy blenderem ręcznym Ariete wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa, używane do gazpacho, oraz grzanki z pieczywa.
Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym Ariete i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię lub urządzenie do naleśników Ariete i na wierzch układać po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
Rozbełtać jajka w miseczce, tak jak na omlet i wylać na gorącą patelnie. Gdy spód się zetnie, położyć na jajkach jeszcze nie ściętych dwie kromki chleba tostowego – tak aby móc je obtoczyć jajkiem z jednej i drugiej strony i tak zostawić na jajkach. Chleb powinien się połączyć z omletem. Całość przewrócić. Doprawić solą i pieprzem, zawinąć krawędzie omletu na tosty, a następnie położyć plastry szynki i sera. Następnie całość zawinąć do środka, tak by wyszła nam kanapka. Podgrzewać jeszcze chwilę, aż do roztopienia się sera.