Co spakować dziecku do szkoły – pomysły na zdrowe przekąski

Ariete
Informacja prasowa

W tym roku w szkolnych ławkach zasiądzie 4,6 mln polskich uczniów1. Dzieci spędzają w szkole większą część dnia, omijając często przez to drugie śniadanie oraz obiad. Ich młode organizmy potrzebują jednak odpowiedniej ilości kalorii i istotnych składników odżywczych, aby skupić się na zajęciach i dysponować energią do aktywnego spędzania czasu. Jeśli rodzice nie chcą, aby ich dziecko w trakcie szkolnej przerwy przegryzało chipsy lub batoniki, muszą zadbać o przygotowanie dla nich domowych, zdrowych przekąsek do szkoły. Co warto spakować do plecaka ucznia na drugie śniadanie i lunch?

Jakich składników odżywczych potrzebuje organizm młodego ucznia?

Podstawą diety każdego człowieka jest białko, a także węglowodany, ale najlepiej te złożone, a nie proste, których źródłem są słodkie przekąski. W jadłospisie małego ucznia nie powinno zabraknąć więc nabiału, czyli między innymi mleka, jajek, białego sera czy mięs. Bardzo istotną rolę odgrywają także dodające energii węglowodany, których źródłem jest na przykład pieczywo. Nie wolno bagatelizować również znaczenia kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dieta ucznia powinna obfitować także w świeże warzywa i owoce, będące źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Jak dopilnować, aby dziecko zdrowo odżywiało się w szkole?

Jeśli rodzic da dziecku pieniądze na zakup jedzenia do szkoły, ten prawdopodobnie wyda je na słodkie batoniki, słone chipsy lub innego typu szybkie przekąski pełne soli, cukru i niezdrowych tłuszczy. Warto więc poświęcić nieco więcej czasu i przygotować zdrowe przekąski do szkoły samodzielnie.

Jest to najlepszy sposób, aby mieć pewność, że dziecko zje w trakcie przerwy wartościowy posiłek. Przemycenie zdrowej żywności do diety małego człowieka nie jest jednak najłatwiejszym zadaniem, dlatego rodzic musi wykazać się pewnym sprytem. Co powinno zadowolić dziecko i opiekuna?

Beztłuszczowy popcorn – zdrowa i znana przekąska

Dzieci uwielbiają popcorn, ponieważ kojarzy im się z kinem, festynami i różnego typu imprezami pod gołym niebem. Warto wiedzieć, że jest on nie tylko smaczny, ale również zdrowy – zawiera błonnik, polifenole i dużą ilość manganu, który wspomaga budowę kości.

Popcorn leżący na sklepowych półkach jest jednak pełen tłuszczu, soli i innych dodatków, dlatego zamiast sięgać po gotowe uprażone ziarna, lepiej przygotować popcorn w domu. Specjalna maszynka, do prażenia ziaren kukurydzy (np. od Ariete z linii Partytime) pozwoli przygotować beztłuszczowy popcorn o obniżonej kaloryczności. Jeśli nie dodamy do niego również soli, będzie to niezwykle zdrowa przekąska, którą można objadać się niemal bez ograniczeń.

Świeży, chrupiący popcorn po wystudzeniu należy spakować dziecku do szczelnego pojemniczka, aby zachował swój smak, aromat i przyjemną chrupkość.

Naleśniki z wartościowymi dodatkami

Naleśniki to bardzo proste w przygotowaniu danie, które można podać na wiele sposobów. Słone naleśniki bazują na cieście bez cukru. W ich wnętrze zawija się na przykład farsz z mięsa drobiowego z dodatkiem warzyw lub farsz jajeczny z grzybami – w obu przypadkach posiłek dostarczy dziecku pożądanej ilości cennego białka. Z kolei naleśniki na słodko pozwolą przemycić do diety ucznia przede wszystkim owoce oraz bardzo wartościowe orzechy, pełne witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podstawowe ciasto do naleśników rodzic może przygotować szybko przy pomocy miksera planetarnego marki Ariete z linii Vintage. Wystarczy wrzucić do jego misy mleko, mąkę, jajka, wodę, odrobinę oleju lub roztopionego masła oraz sól lub cukier. Urządzenie samo bardzo dokładnie wymiesza wszystkie składniki na idealnie gładką masę. Ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, a później smażyć na małym ogniu już bez dodatku tłuszczu.

Na koniec warto pamiętać, że zdrowe nawyki żywieniowe pochodzą właśnie od rodziców. Jeśli zapewnimy zdrowe posiłki z niską zawartością tłuszczu i cukry, dzieci najprawdopodobniej pójdą w ślady rodzica. Modelowanie dobrych nawyków żywieniowych ma także kluczowe znaczenie dla budowania odporności.

1 https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C938966%2Cdla-46-mln-uczniow-rozpoczal-sie-rok-szkolny-czasem-w-maseczce-ale

Kopiuj tekst