Przełom października i listopada to w wielu miejscach na świecie okres szczególnej pamięci o bliskich zmarłych. To także okazja, aby w wyjątkowy sposób uczcić ten czas. Tradycyjne dynie i kostiumy, jakie proponuje popkulturowe Halloween, nie są dla każdego. Nie wszyscy także mają ochotę celebrować pełne melancholii Zaduszki. Może więc czas spróbować czegoś zupełnie nowego, jak meksykańskie święto Día de los Muertos. Pielęgnowanie pamięci o zmarłych w tym wydaniu to fascynujące połączenie kultury i niezwykłej kuchni.
W Meksyku świętuje się… życie
1 i 2 listopada w Meksyku odbywa się Día de los Muertos, czyli Święto Zmarłych. To czas, gdy granica między światem żywych a umarłych staje się cieńsza. Meksykanie wierzą, że dusze ich bliskich powracają, by razem świętować życie. Ta idea stoi nieco w opozycji do Halloween czy katolickiego Dnia Wszystkich Świętych. Podczas Halloween ludzie przebierają się w kostiumy, zamieniając w potwory, duchy, czarownice lub inne postaci, które mają wzbudzać strach. Natomiast w meksykańskich domach i na ulicach w tym okresie można znaleźć ofrendy, czyli specjalnie przygotowane ołtarze dla zmarłych. Na tych kolorowych konstrukcjach układa się kwiaty, świece, zdjęcia, jedzenie i napoje, a także ulubione przedmioty zmarłych. Każdy element ma swoje znaczenie – kwiaty są po to, by prowadzić dusze, świece by oświetlić im drogę, a jedzenie i napoje, by zaspokoić ich głód i pragnienie.
Fenomen meksykańskiej kuchni
Wszystkie elementy Día de los Muertos – od potraw, aż po symbole i tradycje – mają długą i bogatą historię. Niemniej jednym z najbardziej fascynujących aspektów meksykańskiego świętowania jest bez wątpienia kuchnia: prawdziwy festiwal smaków, który zachwyca zmysły i zjednuje sobie miłośników z całego świata. Z uwagi na różnorodność meksykańskich dań, znajdują się wśród nich zarówno amatorzy ostrego jedzenia, jak i ci, którzy wolą je w łagodniejszej wersji.
Delikatna kukurydza miesza się tu z pikantnymi sosami, aromatycznym mięsem, świeżą sałatą i soczystymi pomidorami, tworząc kompozycje, którym trudno się oprzeć. Nie można także zapomnieć o kultowym dipie z awokado, czyli guacamole, nieodłącznym towarzyszu wielu meksykańskich dań, dodającym im soczystości i orzeźwienia.
Meksykanie wierzą, że dusze zmarłych wracają, aby cieszyć się smakami, które kochały za życia. Dlatego stoły w tym czasie uginają się pod ciężarem licznych przysmaków. W biesiadzie biorą udział wszyscy, którzy zebrali się by przy akompaniamencie śpiewu i muzyki wspominać miłe chwile związane z tymi, których już nie ma. To, że byli obecni w życiu swojej rodziny czy znajomych, jest powodem do radości i świętowania.
Celebrować smak życia
Día de los Muertos to prawdziwa uczta dla podniebienia i zmysłów. Królują wówczas nie tylko klasyki, jak tortille – będące m.in. bazą burrito – nachos, enchiladas, czy tacos. Jakie specjały przygotowuje się typowo z okazji tego święta?
– Są to m.in. tamales, rodzaj przekąsek z masy kukurydzianej wypełnionej mięsem czy warzywami lub z nadzieniem z kakaowca, cynamonu lub czekolady w wersji na słodko. Kolejną potrawą jest pozole – tradycyjna zupa meksykańska, która jest zarówno aromatyczna, jak i pełna smaku. Jej głównymi składnikami są gotowane mięso – często wieprzowe lub kurczak, kukurydza i przyprawy. – wylicza szef kuchni marki Casa de Mexico. – Nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych meksykańskich dań jest także niezwykle złożony i aromatyczny sos mole, który powstaje z połączenia czekolady, chilli, orzechów, warzyw i przypraw. Sos mole jest tak różnorodny, że istnieje wiele regionalnych odmian tego dania, a każda z nich ma swoje własne, unikalne składniki i smak. – tłumaczy.
Meksykańskie Święto Zmarłych nie byłoby kompletne bez wyjątkowych słodkości. W tym okresie przygotowuje się m. in. pan de muerto czyli chleb zmarłych. To słodki, puszysty, drożdżowy chlebek w kształcie koła lub ludzkiej czaszki, udekorowany cukrem pudrem, o delikatnym smak cytrusów i aromacie skórki pomarańczowej. Nie można też zapomnieć o calaveras de azúcar, czyli cukrowych czaszkach, które są prawdziwym symbolem Día de los Muertos. Te pięknie udekorowane słodkości wykonane są z masła, cukru pudru i wanilii, a ich kolorowe zdobienia to prawdziwe dzieła sztuki.
A jeśli jesteście miłośnikami kawy, to Día de los Muertos ma coś specjalnego dla was. Café de olla to meksykańska kawa, przygotowywana z dodatkiem cynamonu i piloncillo, tradycyjnego, brązowego cukru trzcinowego. Ten aromatyczny, słodki i rozgrzewający napój, jest idealny by podczas świętowania rozgrzać zarówno ducha jak i ciało.
Zaproś swoich przyjaciół i rodzinę na meksykański wieczór
Chcesz odtworzyć smaki i magię Día de los Muertos w Twoim domu? Rozpal świece, udekoruj stoły kolorowymi kwiatami i przyrządź meksykańskie dania, by poczuć ducha tego niezwykłego święta – inspirujące przepisy znajdziesz poniżej. Qué aproveche, czyli smacznego!
Lista przepisów poniżej
Burrito z wołowiną
4 porcje
Czas: 45 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
500 ml Sosu taco Casa de Mexico
1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
1 łyżka Przyprawy do burrito Casa de Mexico
50 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego wołowego
100 g ugotowanego wcześniej ryżu
2 cebule pokrojone w kostkę
Olej do smażenia
Do podania:
1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
Cebulę i pastę z czosnku podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż 10 minut. Dodaj sos do taco i duś przez kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj ryż, fasolę, pokrojoną drobno paprykę jalapeno i przyprawę do buritto.
Farsz nakładaj na środek wrapów i zwijaj. Zapiecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe burrito posyp kolendrą i podawaj z salsą meksykańską czerwoną.
Quesadilla z kurczakiem i kukurydzą
4 porcje
Czas: 30 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
1 łyżka Przyprawy do burrito Casa de Mexico
1 pierś z kurczaka pokrojona w drobne paski
200 g sera cheddar
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2 cebule pokrojone w paski
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pierś wymieszaj z przyprawą do burrito i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie dodaj paprykę i cebulę, smaż kilka minut. Wyłóż na papier i odsącz tłuszcz.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na tortille nałóż ser, mięso, warzywa i złóż na pół. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 200℃ i piecz 10 minut. Pokrój w trójkąty.
HALLOWEEN TACO Z OSTRYM SOSEM Z CZERWONEJ PAPRYKI JALAPENO
2 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie taco shells
1 łyżka przyprawy do Taco
100 g sosu taco
1 łyżeczka ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
200 g piersi z kurczaka
100 g marchewki startej na drobnych oczkach
Sok z 1 pomarańczy
1 cebula czerwona
2 szt. awokado
10-15 czarnych oliwek
50 g majonezu
½ papryczki chili
Sól, pieprz do smaku
Kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokrój w paski i zamarynuj w przyprawie taco. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na rumiany kolor, dodaj sos do taco, całość wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Marchew zetrzyj, zamarynuj w soku z pomarańczy z dodatkiem cebuli, soli i sosu z czerwonej papryki jalapeno. Odstaw na 10-15 minut do lodówki lub spakuj próżniowo.
Awokado obierz, pokrój w kostkę, dodaj czerwoną cebulę i kolendrę, dopraw sosem z czerwonej papryki jalapeno i sokiem z limonki, całość wymieszaj.
Oliwki czarne pokrój w cienkie plasterki. Następnie do muszli nałóż kolejno kurczaka, marchewkę, a z majonezu i oliwek ułóż oczy. Całość posyp kolendrą i podawaj z limonką.
Taco z mole poblano
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Sosu Taco Casa de Mexico
1 łyżeczka Papryki Chipotle Casa de Mexico
250 g piersi z indyka pokrojonej w grubszą kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
80 g gorzkiej czekolady 70%
50 g niesolonych orzeszków ziemnych
Sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Oliwa do smażenia
Do podania:
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico
4 łyżki pestek z granatu
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra
Świeże listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Indyka delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Podsmaż mięso na oliwie, na rumiany kolor i przełóż na ręcznik papierowy.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę chipotle oraz sos taco. Całość smaż przez około 10 minut, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj orzeszki i zmiksuj. Tak powstałą masę przełóż do garnka, dodaj czekoladę, indyka i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut cały czas mieszając.
Wrapy podpiecz na suchej patelni, następnie wykrój z nich mniejsze kółka. Na środku każdego wyłóż wcześniej przygotowany sos z indykiem, udekoruj pestkami grantu, cebulką oraz listkami kolendry.
Tacos z grillowanym serem halloumi z zieloną salsą meksykańską
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
1 batat
200 g sera halloumi
150 g czerwonej kapusty drobno pokrojonej
Plaster ananasa
4 rzodkiewki
Zalewa piklująca do kapusty:
100 g Salsy Verde zielonej
100 ml wody
50 ml octu
50 g cukru
1 laska cynamonu
2-3 goździki
2 szt. anyżu
1 czerwona cebula
4 rzodkiewki
½ limonki
Sól, pieprz czarny
Do podania:
1 opakowanie Taco shells
4 łyżki pestek z granatu
Pół limonki pokrojonej na cząstki
Świeże listki kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
Batata upiecz w temperaturze 200°C do miękkości (dokładny czas zależy od jego wielkości). Następnie wyjmij go z piekarnika, obierz i przełóż do miski, dolej sos z ostrej papryki jalapeno, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną kolendrę oraz dwie łyżki soku z limonki. Całość wymieszaj, aż nabierze konsystencji pasty.
Do rondelka dodaj wszystkie składniki zalewy piklującej, zagotuj mieszając, aż cukier się rozpuści, odstaw do wystudzenia. Kapustę przełóż do słoika dodaj zalewę, zakręć i odstaw. (Ten krok możesz przygotować wcześniej, najlepiej w większej ilości, która nadaje się do pasteryzacji).
Ananasa i ser halloumi grilluj na patelni na rumiany kolor, następnie pokrój na kawałki.
Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
Składamy tacos: do muszli nałóż puree z batata, piklowaną kapustę, ser halloumi, ananasa, rzodkiewkę, owoce granatu i na końcu listki kolendry.