Z badań przeprowadzonych przez Barometr Providenta wynika, że jeszcze przed pandemią Covid-19, około 63% Polaków słynną „majówkę” spędzało w domu, a 12% planowało pojechać do znajomych*. Z powodu obecnej sytuacji, odsetek tej pierwszej grupy z roku na rok wzrasta. Utrudnione podróżowanie sprawia, że zdecydowana większość Polaków wybiera pozostanie na majówkę 2021 w domowym zaciszu lub na działce.
Jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzanie czasu podczas majówki jest grillowanie. Co jednak zrobić, gdy aura za oknem nie dopisuje, nie posiadamy ogrodu lub nasz balkon jest zbyt mały? Mamy na to pomysł: przepisy i grillowanie w wersji domowej.
Nadejście wiosny, jak co roku, oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego. Spędzanie czasu z rodziną w ogrodzie i zapach grillowanej karkówki są niewątpliwie jednym z najbardziej charakterystycznych cech tej pory roku, a także nadchodzącej majówki, która już drugi rok z rzędu będzie wyglądała inaczej niż do tej pory.
Taras i jadalnia – zaczaruj swoje wnętrze
To co z pewnością Polacy uwielbiają w letnim grillowaniu, to atmosferę i kontakt z naturą. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na prawdziwe „garden party”, to z pomocą przychodzą kwiaty i dekoracje. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby domową jadalnię czy balkon zamienić w leśną oazę spokoju. Wykorzystaj wszystko, co masz pod ręką.
Domowa paprotka po podcięciu kilku gałązek będzie pięknie rosła, a same gałązki wykorzystaj do ozdobienia talerzy. Tulipany, które do tej pory gościły głównie na stoliku kawowym, postaw na środku stołu. Efekt wiosennej łąki gwarantowany.
Biały obrus zamień na kolorowy, kwiatowy materiał. Kto powiedział, że musi być to „klasyczna” biel. Majowa pogoda bywa zdradliwa i nawet największe słońce może nas zmusić do biesiadowania w domu. Stół przykryty kolorowymi, zielonymi akcentami będzie robił wrażenie prawdziwej, wiosennej polany.
Kolejna sprawa to zastawa. Kolorowe talerze czy kubki, już nie muszą być używane jedynie w trakcie dziecięcych imprez. Zielone kieliszki na wodę czy talerze z motywem monstery, dają poczuć się jak na „garden party” w najlepszym hotelu. W ramach zastawy stołowej, możesz też wykorzystać kolorowe miseczki czy sosjerki, a Twoje dania, będą wyglądały jeszcze bardziej smakowicie.
Grilluj łatwiej i zdrowiej
Jeśli nie możesz pozwolić sobie na klasycznego grilla z łatwością możesz zastąpić go jednym z urządzeń do „domowego barbeque”. Przepisy i grillowanie w wersji domowej są równie smaczne, jak te z klasycznego rusztu, a dodatkowo zawierają mniej tłuszczu i szkodliwych substancji znajdujących się w dymie. Jest to ogromny plus szczególnie w sytuacji, gdy zależy Ci na utrzymaniu zdrowej diety w trakcie majówkowych imprez.
Dzięki ich dużej mocy grzewczej, przygotowanie potrawy zajmie zdecydowanie mniej czasu, a mięso będzie równomiernie opieczone. Co więcej nie musisz ograniczać. Przepisy i grillowanie na Steak House Grill lub Hamburger Maker można przyrządzić również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Po przygotowaniu potraw z łatwością wyczyścisz urządzania, a zaoszczędzony czas będziesz mógł spędzić z najbliższymi.
Na wyróżnienie zasługuje także estetyczny design i wysokiej jakości materiały, które zostały użyte do ich stworzenia. Dzięki temu urządzenia są nie tylko wyjątkowo praktyczne, ale będą również prawdziwą ozdobą kuchni.
Przepisy i grillowanie, które pokochasz
Jednym z najpopularniejszych w kategorii „przepisy i grillowanie” jest karkówka. Jest ona prawdziwą gwiazdą polskich stołów i obecnie trudno wyobrazić sobie dobrego grilla bez jej udziału. Możemy ją spotkać w najróżniejszych odsłonach, przygotowaną według rodzinnych przepisów. W ostatnim czasie prawdziwym hitem jest karkówka BBQ, która zachwyca delikatnością mięsa i bogactwem smaku.
Przygotowanie karkówki BBQ z pomocą Steak House Grill jest banalnie proste. Potrzebujesz to do tego jedynie kilku składników i kawałka dobrej jakości mięsa. Karkówkę należy pokroić na plastry o grubości 1,5 cm i marynować przez około 12 h. Dzięki temu mięso nabierze niezwykłej delikatności i aromatu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie aromatycznej glazury, która powinna zawierać m.in. czosnek, brązowy cukier, whisky, sos Worcestershire i kilka kropel tabasco. Na około godzinę przed grillowaniem należy włożyć tak przygotowane plastry do glazury, a także smarować nią co jakiś czas kawałki w trakcie smażenia. Mięso grilluj przez około 15-20 minut, dbając o to by równomiernie przypiekło się z każdej strony. Tak przyrządzona karkówka z całą pewnością zachwyci Twoich bliskich.
Oczywiście możesz przygotować także inne grillowe przepisy, które do tej pory serwowane były na plenerowych spotkaniach. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.
Źródło: https://media-provident.pl/pr/435002/barometr-providenta-w-domu-na-mazury-czy-za-granice-gdzie-polacy-spedz
Przepisy i zdjęcia: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
PRZEPIS
Karkówka BBQ z sosem Worcestershire
Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2 l wody
30 g soli
5 g cukru brązowego
Glazura:
5 g czosnku suszonego
20 g cukru brązowego
25 ml whisky (dowolnej)
120 g ketchupu
2 łyżki sosu Worcestershire
Kilka kropel tabasco
Szczypta kolendry mielonej
Szczypta gorczycy mielonej
Wykonanie:
- Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
- Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
- Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. 1 godzinę.
- Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20minut i co jakiś czas smaruj glazurą.