3 przepisy na dania kuchni azjatyckiej, które warto włączyć do codziennego menu!

De Care
Informacja prasowa

Brak pomysłu na obiad? Zaskocz domowników i przygotuj dania inspirowane Azją!

Burrito z mieloną wieprzowina 

4 porcje

Czas: 30 minut

Składniki:

1 opakowanie Tortilla wraps 25 cm Casa de Mexico

1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki 

1 Przyprawa do Burrito Casa de Mexico

2 łyżeczki drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico

500 g mięsa mielonego wołowego

2 cebule pokrojone w kostkę 

100 g ugotowanego ryżu

200 ml passaty pomidorowej

1 puszka kukurydzy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek usmaż na złoto, dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę oraz paprykę jalapeno. Dopraw do smaku przyprawą do burrito.
  2. Tortillę podgrzej na ciepłej, suchej patelni po 15 sekund z każdej strony.
  3. Nałóż farsz oraz ryż na środek tortilli i zwiń. Zapiekaj w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180°C.


Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii i świeżości użyj dodatkowo Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico.

Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku

4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości:1

Składniki: 

400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia
500 ml bulionu
1 świeży kalafior
3 średnie ziemniaki
½ pora
3 średnie cebule 

Składniki na pesto szczypiorkowe:

5 łyżek oliwy z oliwek
100 g szczypiorku
2 łyżki orzeszków ziemnych
2 łyżki twardego sera typu parmezan
2 łyżki przegotowanej wody
Sól, pieprz czarny 

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości. 
  2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem. 
  3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. 
  4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.

Pad Thai

2 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki: 

70 g Pasty Pad Thai Kanokwan

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku  

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

100 g Makaronu ryżowego (5mm) House of Asia

6 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20) lub 100 g piersi z kurczaka 

1 cebula pokrojona w kostkę 

2 jajka

3 łyżki oleju

Opcjonalnie:

4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki 

2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania: 

TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody.

Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę. 

Kopiuj tekst Załączniki