Kuchenka gazowa czy elektryczna? Przede wszystkim – bezpieczna dla seniora!

Solgaz
Informacja prasowa

Jak wynika z badań BIK liczba osób w wieku powyżej 65 lat w Polsce systematycznie wzrasta. Jednak dzisiejsi seniorzy mają coraz mniej wspólnego ze stereotypowym postrzeganiem osób starszych jako schorowanych, samotnych, nieaktywnych. Większość z nich czuje się młodziej, niż wskazuje metryka. Mając sporo wolnego czasu wreszcie mogą się poświęcić swoim pasjom. Jedną z nich jest gotowanie. Podpowiadamy, jaka powinna być kuchnia bezpieczna dla seniora oraz które rozwiązanie – kuchenka gazowa czy elektryczna jest optymalne.

Czas dla siebie

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Senior Apartments wynika, że tym co sprawia seniorom największą radość jest m. in. czas wolny (14,8%) i realizowanie własnych zainteresowań oraz pasji (9,2%). Chociaż wraz z wiekiem pojawiają się pewne dolegliwości, a pokłady sił i energii są coraz mniejsze, aktywność osób starszych pozwala im na realizowanie swoich potrzeb. W zakresie rozwoju osobistego, poczucia własnej wartości, czy spełniania dawno odkładanych marzeń.

Wyzwaniem dla dzisiejszego społeczeństwa jest wspieranie aktywności podejmowanych przez osoby starsze – m. in. poprzez aranżowanie dla nich bezpiecznej przestrzeni. Także w kuchni. Dylemat – kuchenka gazowa czy elektryczna? Rozwiązania dla seniorów powinny być bezpieczne i ekonomiczne zarazem, jak np. płyta gazowa z ukrytymi palnikami – gaz pod szkłem.

Kuchnia bezpieczna dla seniora, czyli jaka?

Najważniejsze w kuchni jest bezpieczeństwo seniorów. Aby je zapewnić, należy uwzględnić 5 kluczowych kwestii:

1. Zapobieganie wypadkom. Kuchnia, z której korzysta senior musi być dobrze oświetlona, szafki powinny się same domykać, a podłogę warto wyposażyć w maty antypoślizgowe, by zapobiec upadkom.

2. Odpowiednie naczynia. Najlepiej by garnki były lekkie i posiadały uchwyty po obu stronach. Warto uczulić starszych, żeby garnki stawiali w taki sposób, aby uchwyty nie wystawały poza krawędź kuchenki.

3. Sposób przygotowywania i przechowywania żywności. Osobne deski do krojenia mięsa i innych produktów łatwiej będzie odróżnić, jeśli będą miały inne kolory. Po posiłku wszelkie resztki należy umieszczać w zamkniętych pojemnikach i przechowywać je w lodówce.

4. Ergonomia gotowania. Kuchnia bezpieczna dla seniora to taka, w której wszystko jest w zasięgu ręki. Nie ma mowy o wspinaniu się lub stawaniu na krześle, aby sięgać po potrzebne akcesoria.

5. Zapobieganie pożarom. Osoby powyżej 65 r. życia są bardziej narażone na obrażenia w wyniku pożaru w kuchni. Dlatego, kuchenka gazowa czy elektryczna musi być maksymalnie bezpieczna i intuicyjna w obsłudze. Te warunki spełnia gaz pod szkłem. Co istotne dla budżetu seniorów – płyta zużywa przy tym do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa.

Bezpieczna kuchenka gazowa?

Stając przed wyborem – kuchenka gazowa czy elektryczna – seniorzy, nawet ci przywiązani do tradycji, docenią bezpieczeństwo, jakie daje rozwiązanie gaz pod szkłem. Dzięki ukrytym palnikom gaz pod szkłem to rozwiązanie łączące korzyść ekonomicznego gotowania na gazie z estetyką płyty ceramicznej. To gwarancja podwójnego bezpieczeństwa.

„Specjalny system cały czas kontroluje proces spalania, ciśnienie gazu i jego jakość. Widoczne na wyświetlaczu komunikaty podpowiedzą m.in., że powierzchnia jest jeszcze gorąca lub skończył się gaz w butli” – tłumaczy ekspert z Solgaz. – „Kiedy coś wykipi, płyta automatycznie się wyłączy i da znać sygnałem dźwiękowym” – dodaje.

Gotowanie, o ile jest bezpieczne, niesie ze sobą szereg korzyści dla osób starszych. Pomaga utrzymać ich aktywność umysłową, ale także jest okazją do przygotowania zdrowego jedzenia, które z kolei może stać się pretekstem do wspólnego, rodzinnego spotkania.

Kopiuj tekst