Paluchy serowe w panierce orzechowej z dipem koniakowym 4 os.

MSM Mońki
Informacja prasowa

Składniki:

300 g sera żółtego Gouda Mońki w bloku

150 g orzechów włoskich

70 g bułki tartej

3 jajka

50 g mąki

50 ml oleju do smażenia

Sos koniakowy na zimno:

30 ml koniaku lub brandy

100 g majonezu

20 g ketchupu

Do smaku: sól pieprz

Wykonanie

Blok sera pokroić w plastry grubości 1,5cm. Następnie każdy plaster pokroić wzdłuż na 4 części.

Orzechy rozdrabniamy w blenderze i mieszamy z bułką tartą. Otrzymane słupki z sera panierujemy w mące, jajku, panierce orzechowej i jeszcze raz w jajku i panierce orzechowej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy.

Kopiuj tekst Załączniki