Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.
Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość …. przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.
Uczta dla wegetarian
Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.
A co z miłośnikami mięsa?
Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu.
Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
Ilość porcji: 4
Czas: 10 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan
2 łyżki pasty Tahini Premium OF
1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 opakowanie gotowego chlebka pita
400 g cieciorki konserwowej
1 cebula pokrojona w kostkę
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Pieprz czarny do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia.
- Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem.
- Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.
Frytki a’la belgijskie
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Pozom ostrości: 2
Składniki:
3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)
2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody
1 l oleju do smażenia
2 łyżki majonezu
50 g tartego sera pecorino
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1×1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
- Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
- Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.
Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
4 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 limonka
1 łyżka pokrojonej dymki
500 ml oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
1 jajko
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut.
- Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.
Łódeczki ziemniaczane
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 saszetki Pasty miso House of Asia
100 g Sosu tonkatsu House of Asia
500 g ziemniaków
100 g masła
1/2 łyżeczki płatków chili
Olej do smażenia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka).
- W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość.
- Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem.
Mango margarita z marakują i sokiem z limonki
Ilość porcji: 4
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
170 g Pulpy z marakui QF
1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie)
100 g Pulpy z mango Alphonso QF
30 g soku z limonki
10 g cukru
2 świeże marakuje do dekoracji
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj.
- Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują.
TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.
Pina Colada z mleczkiem kokosowym
Ilość porcji: 4
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
200 ml Wody kokosowej z witaminą C QF
200 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
40 ml Soku z limonki House of Asia
500 ml soku z ananasa
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w dzbanku wszystkie składniki koktajlu, a następnie rozlej do szklanek z lodem.
TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml Malibu.
Sałatka z mango i krewetkami
Ilość porcji: 1
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
4 pomidorki cherry
2 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki
1 sałata rzymska baby
6 oczyszczonych krewetek 16/20
1 łyżka pokrojonej kolendry
5 g mielonych orzeszków ziemnych
1/2 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki
Sos:
2 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food
1 łyżeczka Musztardy dijon Maille
2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
1 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki.
- Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem.
- W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango
Ilość porcji: 2
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
100 g Mango chutney House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia
100 g Panierki panko House of Asia
12 skrzydełek z kurczaka
1 jajko
1 łyżka pokrojonej zielonej dymki
1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek.
- Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym i ostrygowym.
- Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.
Spring Rolls z tofu i warzywami
Ilość porcji: 1
Czas: 10
Poziom ostrości: 0
Składniki:
6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajonek House of Asia
1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
150 g tofu
6 małych liści sałaty (np. lodowej)
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki
1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki
1/2 ogórka pokrojonego w słupki
Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
Kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania:
- Zamarynuj cebulę w sosie sojowym.
- Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor.
- Na papierze układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę.
- Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach.
- Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.
TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI
Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF
4 Wrapy pszenne Casa de Mexico
3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi
2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
3 łyżki wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki.
- Pokrój warzywa w drobne paski.
- Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość.
- W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą.
- Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli.
- Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt.
- Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.