Grill Party z dziećmi w domu i ogrodzie – 4 smakowite przepisy

Ariete
Informacja prasowa

Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety.

W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu*. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Mamy dla Was 4 smakowite przepisy na grillowe party!

Nadejście wiosny, a wraz z nim coraz dłuższe i cieplejsze dni są świetną okazją do organizacji urodzinowych przyjęć lub grilla w ogrodzie. Zabawa na świeżym powietrzu, przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, które potrzebują dużo ruchu i wiosennego słońca. Wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi możemy dodatkowo uświetnić pysznymi potrawami, które z jednej strony będą proste w przygotowaniu, a z drugiej zachwycą naszych gości swoim niezwykłym smakiem.

Co więcej możemy je podać nie tylko w trakcie zabaw w ogrodzie, ale także podczas imprez organizowanych w domu. Wystarczy jedynie kilka składników i dobrej jakości sprzęty abyśmy mogli w kilka chwil wyczarować smakowity poczęstunek.

Grillowany kurczak teriyaki

Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.

W jego przygotowaniu pomoże nam Steak House Grill 730 Party Time od Ariete. Z jego pomocą kurczak upiecze się szybko i równomiernie, a sama potrawa będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu.

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.

Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 h. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.

Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna.

Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto

Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.

Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tą klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.

Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy. Co więcej z Hamburger Maker 185 Partytime, już w 10 min idealnie podsmaży kotlety i podgrzejemy bułki.

Zielony Wegeburger

Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.

Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.  

Do przygotowania tej potrawy również możemy użyć Hamburger Maker, który w zaledwie 8 minut upiecze nasze warzywne kotlety.

Już teraz skorzystaj z autorskich przepisów od Ariete, które sprawią, że wspólne gotowanie na domowe przyjęcia, będą smakowały jeszcze lepiej.

*Źródło:https://eige.europa.eu

Przepisy i zdjęcia: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy

PRZEPISY

Grillowany kurczak teriyaki

Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time

Składniki:

0,8 kg udka z kurczaka

2 l wody

2 łyżki soli

50 ml oleju

Mieszanka przypraw:

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki gorczycy

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżka soli

Glazura:

0,1 kg sosu teriyaki

5 ząbków czosnku (przetarty)

2 g kolendry w ziarnach (roztarta)

Sok z 1 limonki

50 g cukru brązowego

Wykonanie:

  1. Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
  2. Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
  3. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
  4. Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
  5. Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
  6. Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
  7. Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
  8. Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
  9. Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.

PORADA: Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.

Karkówka BBQ z sosem Worcestershire

Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

2 l wody

30 g soli

5 g cukru brązowego

Glazura:

5 g czosnku suszonego

20 g cukru brązowego

25 ml whisky (dowolnej)

120 g ketchupu

2 łyżki sosu Worcestershire

Kilka kropel tabasco

Szczypta kolendry mielonej

Szczypta gorczycy mielonej

Wykonanie:

  1. Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
  2. Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
  3. Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. 1 godzinę.
  5. Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20minut i co jakiś czas smaruj glazurą.

Burger wołowy z pesto bazyliowym

Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime

Składniki na 4 szt.:

4 bułki do hamburgerów

600 g wołowiny mielonej np. rostbef

4 ogórki korniszony

50 g czerwonej cebuli

2 łyżki ketchupu

3 łyżki sosu Worcestershire

3 żółtka

Do smaku: sól, pieprz

Dodatki:

1 pomidor (plastry)

1 cebula czerwona (w plasterkach)

50 g rukoli

1 mozzarella (kulka)

Sos:

2 łyżki pesto bazyliowego

100 g majonezu

30 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzu
  2. do mięsa z pozostałymi składnikami.
  3. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  4. Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.
  5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
  6. Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.
  7. Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.
  8. Całość polej sosem.

Wegeburger z kalafiora

Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime, blender lub mikser

Składniki na 8 szt.:

8 bułek do hamburgerów

1 kalafior

¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)

2 łyżki oliwy z oliwek

¾ szklanki bułki tartej

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mieszanka przypraw:

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki chili

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku suszonego

Sos:

100 g majonezu

30 g jogurtu greckiego

1-2 ząbki czosnku

20 g startego parmezanu

20 g orzeszków pinii

1 pęczek świeżej bazylii

Dodatki:

1 ogórek

2 pomidory

8 liści sałaty

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
  3. Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
  4. W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
  6. Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
  7. Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
  8. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
  9. Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
  10. Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
  11. Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.

PORADA: Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.

Kopiuj tekst