Co raz więcej osób sięga po produkty wegetariańskie, a dieta bez mięsa jest coraz bardziej popularna nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Weganie i wegetarianie cały czas poszukują pełnowartościowych składników, które nie tylko zastąpią mięso w diecie, ale urozmaicą codzienne posiłki. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą produkty azjatyckie i wspomniany jackfruit.
Czym właściwie jest jackfruit?
Jest największym na świecie owocem rosnącym na drzewie bochenkowym chlebowca, który osiąga nawet do 40 kilogramów masy.Uprawiany jest w ciepłych regionach i Indii i Bangladeszu. Posiada neutralny smak i aromat, i z łatwością przyjmuje aromaty przypraw, dlatego wystarczy go w odpowiedni sposób przyprawić, aby stał się alternatywą dla wielu popularnych dań.
Jakie są rodzaje jackfruita?
W ofercie marki QF dostępne są na rynku jego trzy rodzaje: żółty dojrzały owoc oraz zielony młody jakcfruit (w dwóch formach- w kawałkach lub szarpany)
Sprawdźcie, jakie właściwości posiadają i do jakich dań go można wykorzystać.
„Dojrzały, żółty owoc dzięki korzystnemu stosunkowi glukozy do fruktozy jest dobrym źródłem energii dla osób uprawiających sport wytrzymałościowy lub po prostu dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Wysoka zawartość beta karotenu nadaje pięknego kolorytu skórze i dodatkowo chroni ją przed szkodliwym działaniem UV, działa też przeciwstarzeniowo. Zawartość witaminy A poprawia prawidłową pracę narządu wzoru, a zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Owoc jest lekko słodki, przypomina teksturą mango i dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdzi się w przygotowaniu deserów i koktajli. Natomiast młody, niedojrzały jackfruit jest niskokaloryczny, sprawdzi się w diecie ketogenicznej i posiada niski indeks glikemiczny. Podobnie jak jego żółta odmiana jest bogaty w potas, a dodatkowo jest odpowiedni dla osób na diecie low Fodmap- czyli między innymi dla zmagających się z dolegliwościami jelita drażliwego. Owoc można gotować, smażyć, dusić, piec czy panierować. Ma konsystencję podobną do mięsa, dlatego możemy go wykorzystać do przygotowania burgerów, gulaszy, kebabów czy popularnego curry z mleczkiem kokosowym.” wyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny firmy De Care.
Biorąc pod uwagę właściwości jackfruita nie można się dziwić, że uznany jest za bardzo wartościowy produkt i świetny substytut mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Stanowić może jednak także urozmaicenie diety każdego z nas.
Co jeszcze powinno przekonać nas do spróbowania jackfruita? Przepisy! Przedstawiamy poniżej kilka przepisów na użycie jackfruita.
Taco z szarpanym jackfruitem zielonym
SKŁADNIKI:
Farsz:
- 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 opakowanie Taco shells Casa de Mexico
- 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
- 100 g Sosu BBQ z Chipotle Casa de Mexico
- 2 średnie cebule pokrojone w pióra
- 100 ml wody
Pasta z fasoli pinto:
- 3 łyżki Pasty z fasoli Pinto Casa de Mexico
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- Sól, pieprz czarny do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu.
- Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem.
- Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
Makaron soba z ragù z zielonego jackfruita
SKŁADNIKI:
- 100 g Makaronu sobą House of Asia
- 400 g Jackfruita zielonego szarpanego Quality Food
- 2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki drobno posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 mała marchew starta na tarce
- 500 ml passaty pomidorowej
- Sól i pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g masła
- Świeże zioła do podania
- Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
- Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.
A na deser polecamy:
Ryż z żółtym jackfruitem i kremem kokosowym
SKŁADNIKI:
- 565 g Jackfruita żółtego krojonego Quality Food
- 100 ml Kemu kokosowego Kara
- 200 g Ryżu jaśminowego House of Asia
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jackfruita otwórz i przełóż na sitko, odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos: krem kokosowy podgrzej i wymieszaj z miodem.
- Ugotowany ryż wymieszaj delikatnie w dużej misce z jackfruitem oraz sosem kokosowym. Następnie przełóż do miseczek i od razu podawaj.
Lody z żółtego jackfruita
SKŁADNIKI:
• 1 puszka Jackfruita żółtego krojonego Quality Food (zalewa zamrożona osobno i owoce osobno)
• 400 g mrożonego mango (+ kilka kostek do dekoracji)
• 200 g śmietanki 36%
• 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie zmrożone składniki umieść w kielichu blendera i zalej śmietanką oraz miodem.
- Całość zblenduj na wysokich obrotach przez minimum minutę.
- Gotowe lody przełóż bezpośrednio do pucharków lub dodatkowo schłodź godzinę w zamrażarce.
- Udekoruj kawałkami mango.