Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?
Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów – spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!
Nuggetsy w panko
Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Panierki panko House of Asia
4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki
500 ml oleju do smażenia
Do podania:
3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
Sposób przygotowania:
- Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut.
- Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.
Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia
3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej
1 cebula drobno pokrojona
2 jajka
3-4 łyżki oleju
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
- Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj.
- Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 g mięsa mielonego
1 cebula drobno pokrojona
1/2 marchewki pokrojonej w paski
50 g kukurydzy z puszki
200 ml sosu pomidorowego
1 jajko
4 łyżki kolendry drobno pokrojonej
Sól do smaku
4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food
2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku
200 g sosu pomidorowego
1 cebula pokrojona w piórka
200 g startego sera żółtego typu gouda
5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz.
- Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony.
- Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj.
- Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.
Sałatka z makaronem i krewetkami
Ilości porcji: 1
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
12 krewetek Black tiger 16/20
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
1/2 marchewki pokrojonej w słupki
1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
10 pomidorków cherry przekrojonych na pól
4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej
Sól do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
3 łyżki majonezu
Sok z 1 limonki
Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
- Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj.
- Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.
Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico
5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g szynki pokrojonej w paski
100 g startego sera typu gouda
100 g sosu pomidorowego
50 g kukurydzy z puszki
1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
1 jajko
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita.
- Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Tortilla z serkiem i szynką
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico
15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia
100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki
50 g szpinaku świeżego
100 g serka śmietankowego
Kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
- Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno.
- Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut.
- Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.