- Dorsz w panko ze szpinakiem
- Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake
- Pierś z indyka w sosie pomarańczowym
- Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
- Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko
- Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki
- Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki
- Szynka duszona z ananasem
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
200 g Panierki panko House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
50 ml Mleczka koksowego 16-18 % Kara
15 g Pasty miso House of Asia
600 g filetu z dorsza
2 jajka
100 g maki pszennej
200 g liści szpinaku
10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
500 ml oleju
Pieprz czarny do smaku
Szczypta cukru
Składniki:
- Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem.
- Rybę obtocz w mące, roztrzepanym jajku i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
- Na drugiej patelni, na oleju podsmaż pastę z czosnku, dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną rybą.
Kotlet faszerowany jajkiem w panko w sosie z grzybów shiitake
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki
100 g Panierki panko House of Asia
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 pokrojona w drobną kostkę i przesmażona cebula
5 jajek
2 łyżki posiekanej dymki
Mąka pszenna do panierowania
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos:
200 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
200 ml Mleczka koksowego 16-19 % Kara
- 4 jajka ugotuj na twardo, następnie je obierz ze skorupki.
- Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj cebulę oraz pastę z czosnku i dobrze wymieszaj. Następnie podziel mięso na 4 części i każdą z nich oblep ugotowane jajka. Potem obtocz w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko.
- Kotlety usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej mleczko kokosowe, dodaj sos z grzybów shiitake, doprowadź do wrzenia, a na końcu dopraw pieprzem i dodaj dymkę.
- Gotowe kotlety podawaj z sosem.
Pierś z indyka w sosie pomarańczowym
4 porcje
Czas: 90 minut
Poziom Trudności: 1
Składniki:
500 g pierś z indyka
2-3 łyżki mąki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju
Sos:
100 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
2 łyżeczki Pasty z imbiru czosnku i chili House of Asia
Sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
1 cebula drobno posiekana
Sposób przygotowania:
- Pierś pokrój na plastry, rozklep delikatnie i zamarynuj. Następnie mięso obtocz w mące, obsmaż na rumiany kolor i przełóż do garnka.
- Przygotuj sos: na patelni podsmaż cebulę, pastę, sok z pomarańczy i gotuj 5-6 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i całość doprowadź do wrzenia. Gotowy sos przełóż do garnka z mięsem i wymieszaj.
- Gotowe danie posyp szczypiorkiem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
100 g Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 pierś z kaczki
Marynata:
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia
1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
1 ugotowany burak
1 czerwona cebula
2 łyżeczki miodu
1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka liści sałaty rzymskiej
Do podania:
3 łyżeczki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
Liście botwinki lub innego mixu sałat
Dymka pokrojona w słupki 3-4 cm do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
- Składniki na sałatkę pokrój w kostkę około 0,5 cm, wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, miodem i kolendrą.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie sosem do kaczki po pekińsku, ułóż liście botwinki/sałaty, potem sałatkę z burakami, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Roladka z kurczaka z suszonymi grzybami w panko
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności:
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
8 łyżek Panierki panko House of Asia
1 łyżka Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
100 g masła
100 g mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Grzyby shiitake zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, a następnie opłucz na sitku pod zimną wodą, osusz i pokrój w kostkę. Na oleju podsmaż cebulę, pastę z czosnku i grzyby. Odstaw do wystudzenia i wymieszaj z zimnym masłem i koperkiem. Tak przygotowane masełko grzybowe wstaw do lodówki.
- Mięso dopraw sosem ostrygowym, sojowym, pastą z imbiru, czosnku i chili, solą oraz pieprzem. Podziel farsz na kilka równych części, uformuj kule, ugnieć je na płasko, a do środka włóż po kawałku masełka grzybowego i zawiń, tak aby masło pozostało w środku roladki. Następnie obtocz w mące, roztrzepanym jajku i panko. Smaż na rumiany kolor.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake w sosie teriyaki
6 porcji
Czas: 90 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
1 łyżka majeranku
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu teriyaki House of Asia
100 ml wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Schab ułóż na desce i natnij wzdłuż, nie przecinając go do końca. Potem rozłóż, formując szeroki płat, delikatnie rozklep, zamarynuj i odstaw do lodówki najlepiej na noc.
- Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą i pastą z czosnku.
- Wyjmij mięso, na środek nałóż przygotowany farsz, całość zawiń w rulon i zwiąż sznurkiem . Obsmaż na patelni z każdej strony na rumiany kolor. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę i doprowadź do wrzenia. Skrobię wymieszaj z odrobiną zimnej wody i połącz z sosem.
- Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami snow fungus w sosie teriyaki
Składniki:
150 g Grzybów Snow fungus suszonych
100 g Sosu teriyaki lub tonkatsu
2 łyżeczki Pasty z czosnku lub 2 pokrojone ząbki czosnku
1 łyżeczka Pasty z chili lub 1 papryczka drobno posiekana
200 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
2 cebule pokrojone w ćwiartki
2 kapusty pak-choy pokrojone w grubą kostkę
50 g jarmużu
1 marchewka pokrojona w słupki
50 g białej rzepy pokrojonej w zapałki
3 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku
1 łyżeczka majeranku
Pieprz do smaku
3 łyżki oleju
50 ml wody
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz we wrzątku przez minimum 15 minut, następnie usuń zdrewniałe końcowi i pokrój na drobne kawałki.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kiełbasę i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj marchew, rzepę, jarmuż, pak-choi, grzyby i smaż kolejne kilka minut, a pod koniec dopraw do smaku pieprzem.
- Wymieszaj pastę z chili z sosem teriyaki, jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i polej przygotowane danie i udekoruj kolendrą lub szczypiorkiem.
Szynka duszona z ananasem
4 porcje
Czas: 90 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
500 g szynki wieprzowej
1 puszka ananasa
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej dymki
3 łyżki mąki
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wyjmij ananasa z puszki i jedną połowę zmiksuj, a drugą pokrój na mniejsze kawałki i odłóż.
- Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozklep. Wymieszaj ze sobą pastę z czosnku, imbiru i chili, sos sojowy, ostrygowy, rozmaryn, pieprz i zmiksowanego ananasa i zamarynuj w tej mieszance szynkę. Odstaw na 30 minut.
- Następnie mięso obtocz w mące i obsmaż na patelni na rumiany kolor, przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem i duś do miękkości pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec podsmaż pozostałą część ananasa i dodaj do sosu.
- Gotowe danie posyp szczypiorkiem i dymką.