Wysoki cholesterol? Sprawdź, jak dzięki odpowiedniej diecie zachować idealną równowagę

MSM Mońki
Informacja prasowa

Szacuje się, że podwyższone stężenie cholesterolu dotyka aż 70 procent mieszkańców Polski. Choć nie daje fizycznych objawów i nie powoduje bólu, znacznie zwiększa ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu, choroby wieńcowej i chorób tętnic. Kontrolowanie poziomu cholesterolu jest jednym z kluczowych działań profilaktycznych. Naszą szczególną uwagę powinien zwrócić poziom trójglicerydów. Tym bardziej, że w ubiegłym roku eksperci zdecydowali się zaostrzyć dotąd obowiązujące normy. Podpowiadamy, co jeść by nie martwić się o wyniki.

Cholesterol – czy naprawdę jest się czego bać? 

Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z najpoważniejszych i najczęściej bagatelizowanych zagrożeń zdrowotnych. Polskie Towarzystwo Lipidologiczne szacuje, że podwyższone stężenie cholesterolu to problem aż 21 milionów Polaków, choć większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Tymczasem zaburzenia lipidowe torują drogę do groźnych dla życia powikłań sercowo-naczyniowych, które nadal są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Wczesne wykrycie nieprawidłowości, właściwa dieta oraz regularna aktywność fizyczna mogą znacząco zmniejszyć to ryzyko.

Choć owiany wyjątkowo złą sławą, cholesterol to bardzo ważny składnik budulcowy naszych komórek. Aktywnie uczestniczy w produkcji hormonów, przyswajaniu witamin oraz powstawaniu kwasów żółciowych. Rozróżniamy dwie główne frakcje cholesterolu – „dobrą” HDL i „szkodliwą” LDL. Pierwsza chroni nasze naczynia krwionośne przed rozwojem miażdżycy, a druga osadza się w tętnicach i przyczynia się do ograniczenia ich drożności. Normy cholesterolu różnią się w zależności od płci oraz wielu indywidualnych czynników, dlatego wyniki badań zawsze należy skonsultować ze specjalistą.

Wokół cholesterolu z biegiem lat narosło wiele mitów m.in. ten o negatywnym wpływie serów żółtych na poziom „złego” cholesterolu. Tymczasem dojrzewające sery żółte powodują obniżenie stężenia we krwi szkodliwej frakcji LDL. Ponadto, jak zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki, wysoka zawartość wapnia w serach żółtych zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelitach, zwiększając jednocześnie jego wydalanie. Naukowcy udowodnili, że dieta bogata w mleko i przetwory mleczne o dużej zawartości wapnia ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.

Co jeść, by kontrolować poziom cholesterolu?

Cholesterol produkujemy sami oraz dostarczamy go wraz z pożywieniem. Właściwa dieta i prowadzenie zdrowego stylu życia to kluczowe metody kontrolowania poziomu zarówno korzystnej frakcji HDL, jak i szkodliwej frakcji LDL. W pierwszej kolejności lekarze i dietetycy zalecają ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, obecnych w produktach wysokoprzetworzonych.

Tylko naturalne składniki zapewnią nam zdrowie i dostarczą odpowiednich składników odżywczych.

– Nasze sery żółte przygotowywane są zgodnie z klasyczną recepturą bazującą wyłącznie na doskonałej jakości mleku, odpowiednio dobranej podpuszczce mikrobiologicznej naturalnej soli oraz sprawdzonych szczepach bakterii fermentacji mlekowej, którym zawdzięczają wyrazisty smak, pobudzający aromat i kremową konsystencję – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.

Naszym sprzymierzeńcem w walce o idealnie zbalansowany poziom cholesterolu są przede wszystkim kwasy Omega-3, witamina C oraz witamina E. Ich głównym źródłem są tłuste ryby morskie (m.in. makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk czy halibut) oraz owoce morza (krewetki, ostrygi i kraby). Kwasy omega-3 znajdziemy także w roślinach – nasionach, orzechach i olejach roślinnych, a także w glonach, wodorostach i algach morskich.

Pomysły na posiłki wspierające nasze serce i układ krążenia

Kluczem do zdrowia zawsze jest równowaga. Zmiana nawyków nigdy nie jest łatwa, zwłaszcza jeżeli dotyczy czegoś tak istotnego i przyjemnego, jak jedzenie. Jak zaznacza Ewa Polińska z MSM Mońki, sery żółte stanowią doskonałą, wysokoenergetyczną bazę do przyrządzania wielu zdrowych posiłków dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Są bardzo dobrym źródłem białka oraz prawdziwą kopalnią mikroelementów i soli mineralnych: wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu. Zapewniają nie tylko regenerację wszystkich komórek naszego ciała, ale także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego. Dostarczają także wartościowych przeciwciał, które pomagają skuteczniej walczyć z różnego rodzaju z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

Soczyste i chrupiące sałaty, aromatyczne pomidory i papryki orzeźwiające ogórki i świeże zioła – latem, znacznie łatwiej jest nam komponować posiłki wspierające nasz układ sercowo-naczyniowy. Do ostrych i wyrazistych warzyw warto dodać odrobinę naturalnego, gęstego jogurtu lub kawałki łagodnego sera żółtego. Z kolei łagodny smak doskonale wzmocnią kawałki wędzonej ryby lub tarty ser dojrzewający. Ciekawym pomysłem na danie pełne kwasów omega-3 oraz cennych witamin i minerałów, które będzie solidnym dodatkiem do letniej sałatki jest awokado zapiekane z tuńczykiem i serem żółtym. Przepis podajemy poniżej – smacznego!

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Składniki:

– 2 dojrzałe awokado,

– 150 g filetu z tuńczyka,

– 300 g sera Aldamer MSM Mońki (¾ do farszu, reszta do posypania),

– ½ pęczka natki pietruszki,

– 1 jajko,

– 100 ml słodkiej śmietany 18%,

– 1 łyżka mąki pszennej,

– 3 ząbki czosnku

– sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku.

Wykonanie:

Awokado przekrój na pół, usuń pestki i częściowo wydrąż miąższ. W misce połącz miąższ z pokrojonym w kostkę tuńczykiem, startym serem (¾ porcji), posiekaną natką, czosnkiem, mąką, solą i pieprzem. W osobnej misce roztrzep jajko ze śmietanką i dodaj do farszu. Wypełnij połówki awokado przygotowaną masą, posyp resztą sera. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Kopiuj tekst Załączniki