Deprecated: Implicit conversion from float 11.5 to int loses precision in /wp-includes/class-wp-hook.php on line 85

Deprecated: Implicit conversion from float 11.5 to int loses precision in /wp-includes/class-wp-hook.php on line 87
Przepisy inspirowane Japonią prosto od DeCare! – Commplace – biuro prasowe

Przepisy inspirowane Japonią prosto od DeCare!

De Care
Informacja prasowa

Japońska kuchnia to jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie. Potrawy japońskie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Dziś chcielibyśmy zaproponować kilka przepisów na dania inspirowane kuchnią japońską, które z pewnością zachwycą każdego smakosza. Od pierożków Gyoza, przez tataki, aż po ramen – oto nasze propozycje dla miłośników japońskiej kuchni.

Japońska sałatka z grzybami fungus

Składniki:

100 g Grzybów fungus House of Asia blanszowanych

200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki

50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry

Sos:

3 łyżki Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food

2 łyżki Soku z limonki House of Asia

2 łyżki majonezu

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Japońskie placuszki okonomiyaki

Składniki:

100g Panierki panko House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

540 g Kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski

½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski

4 jajka

szczypta soli 

olej do smażenia

Sos:

1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia

4 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
  2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
  3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.

Pierożki Gyoza z mięsem

Ilość porcji: 4  

Czas: 60 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

Składniki:

100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia  

1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia

400 g mięsa mielonego z indyka 

1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza

1 cebula 

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki posiekanych listków kolendry

Składniki:

  1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut. 
  2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep. 
  3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut. 
  4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.

TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z  chili House of Asia.

Ramen

Składniki:

2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia

1 saszetka Pasty Miso House of Asia

½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem

1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia

1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia

700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

3 ząbki czosnku

3 cm imbiru

2 trawy cytrynowe

150 g mięsa wieprzowego

2 jajka

4 łyżki oleju

garść posiekanej dymki

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
  2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
  3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
  4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
  6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
  7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.

SZASZŁYKI Z WIEPRZOWINY I GRZYBÓW SHIITAKE

Składniki:

284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia

100 g Sosu Tonkatsu House of Asia

400 g karkówki pokrojonej w kostkę

2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Olej

Patyczki bambusowe do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju.
  2. Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu.
  4. Podawaj gorące.

Tataki z łososia z sałatką z fasoli

Ilość porcji: 4

Czas: 35

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki

2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia

50 g Sosu Teriyaki House of Asia

1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico 

½ puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico 

400 g filetu z łososia

Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby 

2 łyżki kolendry

1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.
  2. W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą.
  3. Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.

Zupa Kimchi

4 porcje 

Czas: 45 minut

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 2

Składniki:

1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

80 g Sosu Kimchi House of Asia

300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski

1,5 l bulionu drobiowego

200 g kapusty pekińskiej

50 g marchewki pokrojonej w półplastry

1 cebula pokrojona w piórka

2 łyżki oleju

1 pęczek drobno pokrojonej dymki

3 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

1.     Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.

2.     Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kila minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQi duś przez 2-3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

3.     Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.


Teriyaki Bowl

Ilość porcji: 2

Czas: 40

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico

70 g Sosu Teriyaki House of Asia

100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski

100 g ryżu basmatti 

1 awokado odmiany hass

1 mała marchewka 

1 cebula czerwona pokrojona w pióra

Sól, pierz do przyprawienia kurczaka 

Do podania:

2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 

2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia

4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico

1 limonka pokrojona w cząstki

3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.
  3. Awokado i marchewkę pokrój w plastry.
  4. Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.
Kopiuj tekst Załączniki